Meny

Assad i australsk TV-intervju:

Syrias president Assad mener det beste er å få flyktningene hjem

Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ville være mer humanitært og billigere for det internasjonale samfunnet å stoppe støtten til terroristene, så syriske flyktninger kan reise hjem i stedet for å bosette seg i andre land.

Det er budskapet i et sjeldent intervju Syrias omstridte president Bashar al- Assad har gitt til det australske TV-selskapet SBS.

– Flesteparten av flyktningene ønsker å komme tilbake. Alle land som hjelper dem ved å gi dem et nytt hjemland, viser humanitære holdninger. Men noe enda mer humanitært, og billigere, er å hjelpe til så de kan komme tilbake til sitt eget land, svarte Assad da han ble utfordret til å komme med et budskap til de syriske flyktningene i utlandet.

– Det kan utlandet gjøre ved å hjelpe til med å stabilisere Syria, ikke å gi støtte til terroristene. Flyktningene ønsker at vestlige regjeringer skal ta klart avstand fra det land som Saudi Arabia, Frankrike og Storbritannia gjør, å støtte terrorister bare for å få fjernet regjeringen, sa Assad.

Han kom også med sterke anklager mot Tyrkias president Erdogan, for å støtte terrorister i Syria.

Les også: Sivile drept i opprørsangrep i Aleppo

Trenger menneskene til å bygge landet

Ifølge Assad flykter ikke de fleste av dem som gjør det fordi de er imot eller for regjeringen, men fordi det er «veldig vanskelig å leve i Syria for tiden.»

– Jeg vil absolutt ønske flyktningene tilbake. Hvordan kan du bygge landet når du mister menneskelige ressurser? De fleste av dem som drar, er utdannet eller har næringsvirksomhet i Syria, sier presidenten, som er anklaget for grusomheter mot sitt eget folk.

Les også: FN: Nærmere 30.000 fremmedkrigere i Syria og Irak

– Spiller syrere i hendene på terrorister

SBS-reporteren konfronterer Assad med rapporter som mener å dokumentere grove overgrep på sivile og bevisste angrep på sykehus fra regjeringshærens side.

– Den viktigste rapporten er finansiert av Qatar. Det finnes ikke noen dokumentasjon på hvem som tok bilder, hvor de er tatt og hvem som er ofrene. I våre dager kan du skape hva som helst på en datamaskin, kommenterer president Assad.

Han avviste også påstandene om angrep på sykehus og sivile fra regjeringens side, med unntak i form av feil.

– Det enkle spørsmålet er hvorfor vi skulle gjøre det? Det hele startet da terroristene ville vinne hjertene til syrerne. Å angripe sivile og sykehus er ensbetydende med å spille befolkningen rett i hendene på terroristene. Ingen regjering har i en slik situasjon interesse av å gjøre noe sånt. Dette er ikke troverdig. Vi sender fortsatt vaksiner til terrorist-kontrollerte områder, bedyret Bashar al-Assad.

Les også: Solberg: Norsk innsats i Syria bryter ikke folkeretten

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus