USA stiller spørsmål ved Netanyahus regjering

Statsminister Benjamin Netanyahu (t.h.) har invitert ultranasjonalistene inn i regjeringen igjen og utpekt Avigdor Lieberman (t.v.) til ny forsvarsminister.
Statsminister Benjamin Netanyahu (t.h.) har invitert ultranasjonalistene inn i regjeringen igjen og utpekt Avigdor Lieberman (t.v.) til ny forsvarsminister. Foto: Ammar Awad / Reuters

Sammensetningen av Israels nye regjering reiser «legitime spørsmål» ved om den virkelig ønsker en tostatsløsning, sier en talsmann for amerikansk UD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Benjamin Netanyahu hentet onsdag det ultranasjonalistiske partiet Yisrael Beiteinu inn i regjeringen og utpekte partiets leder Avigdor Lieberman til forsvarsminister.

Regjeringen omtales som den mest høyreorienterte i Israels historie, noe som vekker bekymring også hos Israels fremste allierte, USA.

Vet at de er motstandere

– Vi har sett rapporter fra Israel som beskriver regjeringen som den mest høyreorienterte koalisjonen i Israels historie, sier en talsmann for amerikansk UD, Mark Toner.

– Og vi vet også at mange av statsrådene har sagt at de er motstandere av en tostatsløsning, sa han.

Les også: Netanyahu spikrer avtale med ultranasjonalister

Smittet av fascisme

Israels tidligere statsminister Ehud Barak er også sterkt kritisk til Netanyahus beslutning om å slippe Yisrael Beiteinu og Lieberman inn i regjeringen.

– Den israelske regjeringen er smittet av fascisme, sa han onsdag.

Mannen Lieberman erstatter som forsvarsminister, Netanyahus partikollega Moshe Yaalon, konstaterte samtidig at ekstremismen er på fremmarsj i Israel.

Yisrael Beiteinu har også tidligere sittet i koalisjon med Netanyahu og hans Likud-parti, og Lieberman var utenriksminister fra 2009 til 2012, og fra 2013 til 2015.

Les også: Netanyahu sier nei til fransk fredsutspill

Halshogge illojale

Opp gjennom årene har han kommet med en rekke uttalelse som har vakt bestyrtelse, blant annet da han som utenriksminister tok til orde for å halshogge det han omtalte som illojale israelske arabere.

– Det er ingenting å gjøre med dem som er imot oss – vi må ta en øks og hogge hodet av dem, ellers kommer vi ikke til å overleve her, sa Lieberman i mars i fjor.

Drøyt 20 prosent av Israels befolkning er arabere, etterkommere av palestinere som takket ja til israelsk statsborgerskap i 1948, og reaksjonene på uttalelsen var ikke uventet sterke.

– Lieberman tar til orde for en jødisk versjon av Den islamske staten (IS), konstaterte Knesset-representanten Ahmad Tibi fra partiet Ta'al.

Les også: Biden «overveldende frustrert» over Israel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus