Netanyahu sier nei til fransk fredsutspill

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier nei til den internasjonale fredskonferansen Frankrike har foreslått. Foto: Reuters / NTB scanpix
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier nei til den internasjonale fredskonferansen Frankrike har foreslått. Foto: Reuters / NTB scanpix

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier tvert nei til Frankrikes forslag om å holde en internasjonal fredskonferanse for å løse konflikten mellom Israel og palestinerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinerne slutter opp om det franske initiativet, men Israel sier nei og frykter at en slik konferanse vil munne ut i et krav om at landet må gi slipp på de okkuperte, palestinske områdene.

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault besøkte søndag Israel i et forsøk på å overtale statsminister Benjamin Netanyahu til å delta på konferansen, men uten å lykkes.

Les også: Kraftige FN-anklager om israelske menneskerettighetsbrudd

Kritiserer

– Jeg sa til ham at den eneste måten å komme fram til en ekte fred mellom oss og palestinerne på, er gjennom direkte forhandlinger mellom oss og dem, uten å stille betingelser på forhånd, sa Netanyahu etter møtet.

Netanyahu anklager Frankrike for å være partiske og kritiserer landet for å ha lovet å anerkjenne Vestbredden, Gazastripen og Øst-Jerusalem som palestinsk stat, dersom fredskonferansen ikke gir noe resultat.

Ayrault understreket etter møtet med Netanyahu at den franske regjeringen står fast på planen om å holde en internasjonal fredskonferanse, til tross for motstanden fra Netanyahu.

Les også: Oljefondet vokser i Israel

– Gir ikke opp

– Vi gir ikke opp, og det gjør ikke samarbeidspartnerne våre heller. Netanyahu sier at han bare vil ha direkte forhandlinger, men den muligheten har gått i stå, sa den franske utenriksministeren under en pressekonferanse.

Ifølge Ayrault er USAs utenriksminister John Kerry positivt innstilt til det franske fredsinitiativet, og at Frankrike er villig til å skyve på den planlagte datoen for at Kerry skal kunne delta.

Fredskonferansen var opprinnelig planlagt i Paris 30. mai.

Les også: Hizbollah-leder drept i Syria

Personvernpolicy