Meny

– Søkelyset rettes mot flyplassansatte

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere flyplassansatte har fått sikkerhetsklareringen inndratt siden desember i 2015.

Mye er uklart rundt flystyrten som krevde 66 menneskeliv torsdag.

Foreløpig anser Egypts luftfartsminister Sharif Faty terror som en sannsynlig årsak til styrten, ikke en teknisk feil.

Det har blitt foretatt bakgrunnsjekker av alle de omkomne, men ifølge VG foreligger det ingen sikkerhetsbekymring mot dem.

Les også: Kilder: – Ingen tegn til eksplosjon

70 fikk sparken

Franske etterforskere retter nå søkelyset mot bakkemannskapet på Charles de Gaulle, ifølge en høytstående tjenestemann ved flyplassen som den franske avisen Le Figaro har snakket med.

– Etterforskerne vil helt klart interessere seg for flyplasspersonell ved den aktuelle terminalen, for å forsikre seg om at ingen av dem har en bakgrunn som skulle tilsi at de kan representere en sikkerhetsrisiko, opplyser kilden.

Den amerikanske avisen New York Times melder om at 70 flyplassansatte har fått sine sikkerhetsklareringer inndratt av ledelsen siden desember 2015.

Årsaken til dette skal være bekymring for radikalisering.

Les også: Eksperter tror EgyptAir-flyet kan ha blitt utsatt for terror

Ikke nødmelding

Egypts luftfartsminister har sagt at det er for tidlig å si noe om årsaken til styrten, men at et terrorangrep er et mer sannsynlig scenario enn en teknisk feil.

Det samme mener flere eksperter. Både Frankrike og Egypt har vært mål for terrorangrep den siste tiden, og det er svært sjelden det oppstår problemer med fly midt under en flygning.

At flyet var relativt nytt, og at flygerne ikke sendte ut noen nødmelding, taler også for at en terrorhandling kan ligge bak, påpeker flere eksperter.

EgyptAir opplyser at flygeren var svært erfaren med over 6.200 timer i lufta bak seg, og at annenflygeren hadde 2.766 timer i luften.

Les mer om saken:

EgyptAir: Styrtet egyptisk fly er funnet

EgyptAir-fly styrtet med 66 personer om bord

Ekspert: – Veldig uvanlig at fly styrter i den høyden

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus