Meny

Sveriges regjering i krisemøte etter mystiske angrep

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske myndigheter vil granske om landet er utsatt for såkalt hybridkrigføring etter at en rekke mystiske hendelser har slått ut deler av landets infrastruktur.

Flere flygninger er innstilt i Sverige som følge av et mystisk radarhavari torsdag. Svenske luftfartsmyndigheter starter gransking for å finne årsaken.

– Vi skal starte en utredning så fort som mulig, enten i dag eller neste uke. Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta, sier Per Fröberg, presseansvarlig i Luftfartsverket.

Radarhavariet torsdag er en av flere hendelser den siste tiden som svenske myndigheter skal se nærmere på. Sabotasjeangrep mot flere telekommaster, kollaps hos alarmsentralen og bookingproblemer hos togselskapet SJ har fått svenske myndigheter til å kalle inn til krisemøte fredag.

– Scenarioet stemmer overens med bildet av såkalt hybridkrigføring som har vokst fram siden Krim-operasjonen i 2014, sier Wilhelm Agrell, professor i etterretningsanalyse, til Aftonbladet.

Les også: Sverige skjerper sikkerhet rundt radio- og TV-master

TV-mast raste sammen

Sverige vurderer også ytterligere skjerping av overvåkingen av landets 54 radio- og TV-master etter at det har blitt gjort flere forsøk på sabotasje.

Søndag ble den 332 meter høye radio- og TV-masten i Borås utsatt for så mye sabotasje at den raste sammen og falt ned over skogen.

Borås-masten er ikke den eneste som er blitt utsatt for sabotasje. I begynnelsen av måneden ble det oppdaget en avkuttet kabel ved en mast sør for Tranemo, skriver Borås Tidning.

Les også: Mistanke om eksplosiver ved svensk radiomast

Undersøker hendelsene

Innenriksminister Anders Ygeman sier til Sveriges Television at det kan være alt fra guttestreker til en fremmed makt. Nå vil både regjeringen og opposisjonspartiene granske de mange mystiske hendelsene, og regjeringen har innkalt til krisemøte om saken.

– Dersom man kommer fram til at det er en sammenheng mellom de mange hendelsene, er det naturligvis mye mer alvorlig enn om det er enkelthendelser som tilfeldigvis inntreffer samtidig. Men det er klart vi må stille oss dette spørsmålet, sier infrastrukturminister Anna Johansson til Aftonbladet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus