Duterte erklærer seier på Filippinene

Den filippinske presidentkandidaten Rodrigo Duterte kaster T-skjorter til tilhengerne sine under et valgmøte i Malabon.
Den filippinske presidentkandidaten Rodrigo Duterte kaster T-skjorter til tilhengerne sine under et valgmøte i Malabon. Foto: Erik De Castro / Reuters

Den kontroversielle kandidaten Rodrigo Duterte (71) har vunnet presidentvalget på Filippinene, viser foreløpige resultater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om valgene på Filippinene

• 54 millioner av Filippinenes befolkning på 100 millioner er stemmeberettiget ved presidentvalget 9. mai.

• Den 71 år gamle venstrepopulisten Rodrigo Duterte har størst oppslutning, 33 prosent, på siste måling. Han vil blant annet løse fattigdomsproblemet ved å gi sikkerhetsstyrkene frie tøyler til å drepe titusener av kriminelle.

• Andre kandidater er den uavhengige Grace Poe (22 prosent oppslutning) og Mar Roxas fra det regjerende liberale partiet (20 prosent).

• I tillegg til president og visepresident skal det velges 12 senatorer, 235 kongressmedlemmer, 81 guvernører og viseguvernører, i tillegg til lokale folkevalgte.

* Vinnerne vil bli tatt i ed 30. juni.

* Myndighetene har gjennomført en rekke tiltak for å hindre fusk ved valget, det tredje som blir gjennomført med elektronisk stemmegivning.

* Valg på Filippinene har ofte vært preget av vold.

(Kilde: DPA)

Duterte hadde 5,84 millioner flere stemmer enn sin nærmeste rival da det gjensto å telle mindre enn 12 prosent av stemmene fra mandagens valg. Det viste tall fra fra den statlige organisasjonen PPCRV. Ledelsen er ikke mulig å overstige.

Til AFP sier Duterte at han «godtar mandatet fra folket».

– Det er med ydmykhet, ekstrem ydmykhet, at jeg godtar dette mandatet fra folket, sier Duterte i byen Davao, der han har vært ordfører mesteparten av de siste 20 årene.

Grace Poe, som lå på tredjeplass blant presidentkandidatene, erklærte tidligere på mandagen at hun hadde lidd nederlag mot Duterte.

– Jeg gratulerer ordfører Duterte, sa hun.

Brutale løsninger

Mange forklarer Dutertes popularitet med den omfattende kriminaliteten og fattigdommen i landet – problemer han har enkle, men brutale, løsninger på.

– Glem lovene om menneskerettigheter, sa Duterte på sitt siste valgmøte.

Duterte åpnet valgkampen tidligere i år med å kalle paven i Roma en horeunge, og har flere ganger skrytt av å ha mange elskerinner.

Davao-ordføreren har også varslet at han vil oppløse nasjonalforsamlingen dersom de ikke adlyder ham – noe som har fått kritikerne til å frykte at han vil lede landet tilbake mot diktatur.

Vold og uro

Flere steder ble valglokalene utsatt for angrep fra væpnede menn, og minst tolv mennesker ble drept i timene etter at valglokalene åpnet, blant dem syv personer som arbeidet frivillig i forbindelse med valget, melder DPA.

Myndighetene sier likevel at valget stort sett har gått fredelig for seg, i hvert fall i områder som ikke vanligvis preges av politisk uro.

I Guindulungan ble en velger skutt inne i stemmelokalet, ifølge politiet. Den fattige byen ligger i Maguindanao-provinsen, der politikerne har egne private hærer.

Også i Sultan Kudarat, som ikke ligger langt unna, ble et valglokale angrepet.

54 millioner filippinere kan stemme i valget, som i tillegg til president og visepresident innebærer valg av over 18.000 folkevalgte rundt om i landet.

Les også: Minst ti personer drept på valgdagen på Filippinene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus