Kontroversiell ordfører mot seier på Filippinene

Filippinere i kø for å stemme i Davao sør i landet. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpix
Filippinere i kø for å stemme i Davao sør i landet. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den kontroversielle kandidaten Rodrigo Duterte ligger an til å vinne presidentvalget på Filippinene, ifølge uoffisielle tall som nyhetsbyrået Reuters bringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kontroversielle 71-åringen ble møtt av demonstranter da han skulle avgi stemme, men ifølge nyhetsbyrået er det ingen ting som tyder på at han ikke blir Filippinenes neste president.

– Jeg vil komme med en håndsrekning til mine motstandere, sa han utenfor valglokalet, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Brutale løsninger

Mange forklarer Dutertes popularitet med den omfattende kriminaliteten og fattigdommen i landet – problemer han har enkle, men brutale, løsninger på.

– Glem lovene om menneskerettigheter, sa Duterte på sitt siste valgmøte.

Duterte åpnet valgkampen tidligere i år med å kalle paven i Roma en horeunge, og har flere ganger skrytt av å ha mange elskerinner.

Davao-ordføreren har også varslet at han vil oppløse nasjonalforsamlingen dersom de ikke adlyder ham – noe som har fått kritikerne til å frykte at han vil lede landet tilbake mot diktatur.

Les også: Filippinsk presidentkandidat vil drepe alle kriminelle

Vold og uro

Flere steder ble valglokalene utsatt for angrep fra væpnede menn, og minst ti mennesker ble drept på valgdagen. Myndighetene sier likevel at valget stort sett har gått fredelig for seg, i hvert fall i områder som ikke vanligvis preges av politisk uro.

Det verste angrepet skjedde i Rosario, der sju mennesker ble skutt og drept, sier polititalsmann Jonathan del Rosario til AFP.

I Guindulungan ble en velger skutt inne i stemmelokalet, ifølge politiet. Den fattige byen ligger i Maguindanao-provinsen, der politikerne har egne private hærer.

Også i Sultan Kudarat, som ikke ligger langt unna, ble et valglokale angrepet. Der tok 20 væpnede menn seg inn og tok med seg stemmetellemaskiner.

54 millioner velgere

Rowena Guanzon i valgkommisjonen sier uroen ikke kommer til å påvirke valgresultatet.

54 millioner filippinere kan stemme i valget, som i tillegg til president og visepresident skal velge over 18.000 folkevalgte rundt om i landet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus