FN bekrefter at Solheim blir UNEP-sjef

Tidligere SV-leder Erik Solheim er innstilt som ny UNEP-sjef. Her fra lanseringen av boken «Politikk er å ville» i 2013. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Tidligere SV-leder Erik Solheim er innstilt som ny UNEP-sjef. Her fra lanseringen av boken «Politikk er å ville» i 2013. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs generalsekretær bekrefter at Erik Solheim (61) er innstilt som ny sjef for FNs miljøprogram (UNEP).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tar over etter Achim Steiner, som har ledet organisasjonen de siste ti årene, opplyser generalsekretær Ban Ki-moon i en pressemelding tirsdag.

Den tidligere SV-lederen var en av tre kandidater det sto mellom etter flere intervjurunder, ifølge Dagens Næringsliv , som meldte om utnevnelsen mandag.

Fra OECD-jobb

Solheim har vært leder for OECDs utviklingskomité (DAC) i Paris siden 2013. Før det var han utviklings- og miljøvernminister i Norge, en statsrådspost han forlot mot sin vilje i 2012.

Siden har han unnlatt å svare på om han fortsatt er medlem i SV, eller om han har meldt seg inn i Miljøpartiet De Grønne (MDG) som han har bistått med råd etter at han forsvant ut av norsk politikk.

– Unik erfaring

Solheim bekreftet tidligere i år at regjeringen hadde fremmet hans kandidatur til FN-stillingen.

– Det er få som har den kombinasjonen av miljø- og utviklingsarbeid på høyt politisk nivå som jeg har. Så vidt jeg vet er jeg den eneste som noen gang har vært både utviklings- og miljøminister, sa han til Bistandsaktuelt den gang.

UNEPs hovedkontor ligger i Nairobi i Kenya. Organisasjonen har som oppgave å koordinere FNs miljøaktiviteter, støtte utviklingsland i å innføre miljøvennlig politikk og oppfordre til bærekraftig utvikling gjennom sunne miljøvennlige tiltak.

Bakgrunn: Erik Solheim får toppjobb i FN