Erik Solheim får toppjobb i FN

Tidligere miljøminister og SV-leder Erik Solheim skal lede FN-organisasjonen Unep. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Tidligere miljøminister og SV-leder Erik Solheim skal lede FN-organisasjonen Unep. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Tidligere SV-leder Erik Solheim blir sjef for FNs miljøprogram (UNEP), melder Dagens Næringsliv. Han får rang som assisterende generalsekretær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs miljøprogram UNEP:

 • Koordinerer FNs miljøaktiviteter, støtter utviklingsland i å innføre miljøvennlig politikk og oppfordrer til bærekraftig utvikling gjennom sunne miljøvennlige tiltak.
 • Etablert som et resultat av FNs konferanse om det menneskelige miljø i 1973.
 • Hovedkvarteret er i Gigiri i Nairobi i Kenya. Miljøprogrammet har også seks regionale kontorer og mange land-kontorer.
 • FNs miljøprogram har et kontor i Norge, UNEP/GRID-Arendal.
 • UNEP ledes av en direktør som er en av FNs undergeneralsekretærer, med støtte av en visedirektør.

(Kilde: UNEP, Wikipedia)

____

ERIK SOLHEIM:

 • Norsk diplomat og politiker.
 • Født 18. januar 1955 i Oslo.
 • Leder av Sosialistisk Ungdom 1977– 1980, partisekretær i SV 1981– 1985. Partileder i SV 1987– 97. Stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag 1989– 1993, og fra Oslo 1993– 2001.
 • Fra 2000 til 2005 var han spesialrådgiver i Utenriksdepartementet med spesielt ansvar for fredsprosessen på Sri Lanka. Forhandlet i 2001 fram en våpenhvile som brøt sammen to år senere.
 • Miljø- og utviklingsminister 2007-2012.
 • Fra 2013 er han leder for OECDs samarbeidsforum for bistand, Development Assistance Committee (DAC).
 • Gift, har fire barn.

(Kilde: Store norske leksikon, NTB)

Erik Solheim var en av to til tre kandidater det sto mellom etter flere intervjurunder for FNs generalsekretær Ban Ki-moon, ifølge Dagens Næringsliv.

I februar bekreftet 61 år gamle Solheim at regjeringen hadde fremmet hans kandidatur til stillingen.

– Det er få som har den kombinasjonen av miljø- og utviklingsarbeid på høyt politisk nivå som jeg har. Så vidt jeg vet er jeg den eneste som noen gang har vært både utviklings- og miljøminister, uttalte han overfor Bistandsaktuelt den gang.

Leder OECD-komité

Solheim var leder i Sosialistisk Venstreparti fra 1987 til 1997. Han ble utviklingsminister i Stoltenberg II-regjeringen i 2005 og miljøvernminister fra 2007. Han hadde vervene til 2012.

Solheim er i dag sjef for OECDs utviklingskomité, DAC, med sete i Paris. FNs miljøprogram har sitt hovedkontor i Nairobi i Kenya.

FNs miljøprogram har som oppgave å koordinere FNs miljøaktiviteter, støtte utviklingsland i å innføre miljøvennlig politikk og oppfordre til bærekraftig utvikling gjennom sunne miljøvennlige tiltak.

Bakgrunn: Solheim søker toppjobb i FN

Gikk av mot sin vilje

Siden han forsvant ut av norsk politikk har Solheim bistått Miljøpartiet De Grønne med råd. Han gikk av som statsråd mot sin vilje i 2012, og etter dette har han kritisert SV ved flere anledninger.

Solheim har imidlertid unnlatt å svare på om han fortsatt er medlem av SV, eller om han er blitt medlem av MDG.

– Jeg er ikke er for å snakke om min person. Den er veldig liten. Jeg er opptatt av å snakke om behovet for en økologisk sivilisasjon i verden, sa Solheim til NTB i 2014.

Personvernpolicy