– Kampene fortsetter i Nagorno-Karabakh

Bilder av ødeleggelsene i Karabakh ble publisert på hjemmesidene til de lokale styrkene i regionen lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Bilder av ødeleggelsene i Karabakh ble publisert på hjemmesidene til de lokale styrkene i regionen lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampene i Nagorno-Karabakh fortsatte søndag, ifølge lederne for utbryterrepublikken. De avviste Aserbajdsjans utspill om våpenhvile som propaganda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nagorno-Karabakh:

  • Det bor omkring 145.000 mennesker i Nagorno-Karabakh.
  • Nagorno-Karabakh er formelt en del av Aserbajdsjan, men er i realiteten et selvstyrt armensk område.
  • Til tross for armensk dominans var Nagorno-Karabakh en del av Aserbajdsjan i sovjettiden.
  • I 1988 prøvde det lokale parlamentet å få området lagt under Armenia, noe som førte til krig i 1991 da Sovjetunionen falt fra hverandre.
  • Rundt 30.000 ble drept, og over én million mennesker ble drevet på flukt. Tre av fire flyktninger er aserbajdsjanere.
  • Armenia tok kontroll over Nagorno-Karabakh, og våpenhvile ble inngått i 1994. Områdets status er fortsatt uavklart.
  • Flertallet av befolkningen både i Armenia og Nagorno-Karabakh er kristne og tilhører den armensk-ortodokse kirken. I Aserbajdsjan er flertallet av innbyggerne muslimer.

(Kilde: NTB)

I byen Terter, en mil unna frontlinjen, kunne en fotograf fra nyhetsbyrået AFP høre sporadisk skyting på ettermiddagen. Samtidig ble en aserbajdsjansk soldat gravlagt, i en kiste dekket med landets flagg som ble båret gjennom gatene.

Militæret i utbryterrepublikken kalte Aserbajdsjans erklæring om ensidig våpenhvile «desinformasjon». Skal det bli snakk om noen våpenhvile, må begge parter trekke seg tilbake til posisjonene de hadde før de siste kampene brøt ut, het det i en uttalelse fra Nagorno-Karabakhs væpnede styrker.

– Informasjonsfelle

Separatistene i Nagorno-Karabakh får omfattende støtte fra nabolandet Armenia, som heller ikke festet lit til erklæringen om våpenhvile.

– Uttalelsen fra Aserbajdsjan er en informasjonsfelle og utgjør ingen ensidig våpenhvile, skrev en talsmann for det armenske forsvarsdepartementet på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross Aserbajdsjans løfter ble byen Martakert utsatt for artilleriangrep søndag, ifølge en talsmann for Nagorno-Karabakhs president. Han hevdet det ikke var noen tegn til at kampene hadde opphørt.

– Situasjonen er helt motsatt, sa talsmannen David Babayan.

– Stor seier

Tidligere på dagen erklærte Aserbajdsjans president Ilham Alijev at hans styrker legger ned våpnene, tross Armenias brudd på «alle folkerettens normer».

– Vi vil overholde våpenhvilen, og senere forsøke å løse konflikten på fredelig vis, sa han i et møte som ble sendt på aserbajdsjansk TV.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten hevdet også at hans soldater har oppnådd en «stor seier», og siktet med det trolig til nye landområder som ble erobret dagen før.

Da ble minst 30 soldater drept i de hardeste kampene i Nagorno-Karabakh siden midten av 1990-tallet. Det kom også meldinger om sivile tap, og et aserbajdsjansk kamphelikopter som var skutt ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Minst 30 drept i harde kamper i Nagorno-Karabakh

Fastlåst konflikt

Nagorno-Karabakh tilhører i utgangspunktet Aserbajdsjan, men har siden 1990-tallet vært kontrollert av lokale, etnisk armenske styrker og det armenske militæret. Aserbajdsjan har flere ganger truet med å ta området tilbake med makt.

Om lag 30.000 mennesker ble drept i en krig som ble avsluttet med en våpenhvileavtale i 1994. Men noen fredsavtale ble aldri undertegnet, og det har vært trefninger og voldshendelser i området en rekke ganger de siste tiårene.

Både vestlige land, Russland, FN og Europarådet oppfordrer nå partene til å legge ned våpnene. Russland har tettest bånd til Armenia, men president Vladimir Putin har bedt begge parter stanse kampene umiddelbart.

Tonen fra Tyrkia er en ganske annen, og landets president Recep Tayyip Erdogan har sagt han «ber om at våre aserbajdsjanske brødre seirer i disse sammenstøtene».

Les også: Tyrkia vil støtte Aserbajdsjan i Karabakh-konflikten