Minst 30 drept i harde kamper i Nagorno-Karabakh

Arkivbilde av Stepanakert, den viktigste byen i den omstridte regionen Nagorno-Karabakh. Harde kamper brøt ut i området i helgen.
Arkivbilde av Stepanakert, den viktigste byen i den omstridte regionen Nagorno-Karabakh. Harde kamper brøt ut i området i helgen. Foto: Reuters File Photo / Reuters

Minst 30 soldater er drept i harde kamper i den omstridte aserbajdsjanske regionen Nagorno-Karabakh. Det meldes også om sivile tap, og et kamphelikopter er skutt ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra begge sider i konflikten kommer det meldinger om høye dødstall.

Kampene mellom styrker fra Aserbajdsjan og Armenia omtales som de hardeste siden 1994. Nagorno-Karabakh har siden 90-tallet vært under kontroll av lokale, etnisk armenske styrker og det armenske militæret.

Aserbajdsjan har flere ganger truet med å ta området tilbake med makt.

18 etnisk armenske soldater er drept og 35 såret i lørdagens kamper, ifølge Armenias president Serzj Sarkisian. Han spesifiserte ikke om soldatene tilhørte de armenskstøttede separatiststyrkene eller de væpnede armenske styrkene.

– Tolv aserbajdsjanske soldater er drept i kamp og et helikopter ble skutt ned av armenske styrker, uttaler det aserbajdsjanske forsvarsdepartementet.

Dermed ser det ut til at minst 30 soldater er drept.

Myndighetene i Baku hevder også at landets styrker har tatt kontroll over to strategisk viktige høydedrag og en landsby i regionen. De opplyser at helikopteret som ble skutt ned, var et kamphelikopter av typen Mil Mi-24.

Hevder 100 ble drept

Tjenestemenn fra de to landene la lørdag skylden for kampene på hverandre, og begge parter hevdet å ha påført motparten store tap. Aserbajdsjan hevder mer enn 100 armenske soldater er drept, og at seks stridsvogner og 15 artilleristillinger er ødelagt.

Armenske myndigheter avviser tallene fra nabolandet.

Ifølge en talsmann for Nagorno-Karabakhs separatistiske president tok Aserbajdsjan i bruk Grad-raketter i kampene. Han sier at en gutt på rundt tolv år ble drept og to andre barn såret i angrepet.

– Situasjonen langs hele grenselinjen der styrker fra Nagorno-Karabakh og Aserbajdsjan står mot hverandre, er fortsatt ekstremt vanskelig, sier det armenske forsvarsdepartementets talsmann Artsrun Hovhannisyan.

Putin ber om ro

Russlands president Vladimir Putin har bedt partene være tilbakeholdne og inngå våpenhvile, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov til Interfax. Russlands utenriks- og forsvarsministre har tatt kontakt med sine kolleger i de to stridende landene i et forsøk på å stabilisere situasjonen.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland ber også partene legge vekk våpnene.

– Europarådet oppfordrer begge sider til å stanse disse helt unødvendige blodsutgytelsene som bare leder til mer vold og tap av liv, også sivile, sier han.

Fastlåst

År med forhandlinger i regi av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har ikke ført til en løsning på den fastlåste konflikten om regionen. Armenske styrker holder også flere områder utenfor Nagorno-Karabakh. Partene er atskilt av en demilitarisert buffersone, men begge sider beskylder den andre for stadige overtredelser.

Ifølge det armenske forsvarsdepartementet tok Aserbajdsjan i bruk fly, stridsvogner og artilleri for å rykke fram inn i Nagorno-Karabakh. Landet legger ansvaret for kampene på Aserbajdsjan.

Forsvarsdepartementet i Aserbajdsjan sier på sin side at kampene begynte da armenske styrker skjøt over grensen med bombekastere og grovkalibret artilleri. Ifølge departementet talsmann Vagif Dargyakhly ble mer enn 120 granater avfyrt, og flere av dem skal ha truffet boligområder.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus