Hellas forsøker å tømme leiren ved grensa til Makedonia

Lørdag ble det fortsatt delt ut mat og nødvendighetsartikler til de mange migrantene og flyktningene som oppholder seg ved den greske grensa mot Makedonia. Foto: Reuters / NTB scanpix
Lørdag ble det fortsatt delt ut mat og nødvendighetsartikler til de mange migrantene og flyktningene som oppholder seg ved den greske grensa mot Makedonia. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Greske myndigheter er i gang med å forsøke å flytte flyktningene og migrantene som har slått seg til i leiren ved grensebyen Idomeni mot Makedonia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte busser med til sammen omkring 400 mennesker gikk fra leiren ved grensebyen Idomeni fredag, og lørdag kjørte ytterligere tre busser med flyktninger som ønsket å flytte.

Foreldre og barn

De som lot seg overtale, var i hovedsak foreldre med små barn som ikke lenger kan oppholde seg under de vanskelige forholdene i leiren.

– Vi kan ikke bli her lenger. Barna blir syke, og det er dårlige forhold her. Det har blåst mye de siste dagene, og det er også en del regn. Vi har ikke noe valg lenger, vi må dra, sier Janger Hassan, en 29 år gammel irakisk-kurdisk far som har oppholdt seg ved grensa sammen med ektefellen og deres to små barn.

– De som ikke har mer penger og ikke lenger noe håp, de gir seg nå, sier irakiske Fatema Ahmed på 40 år, som er på vei sammen med tre døtre til sin 13 år gamle sønn i Tyskland.

Selv vil hun helst bli ved Idomeni, men kan være villig til å flytte på seg om greske myndigheter tilbyr bedre forhold og ikke bare sender flyktningene videre til tilsvarende leire andre steder.

Les også: Hellas utsetter retur av flyktninger til Tyrkia

Øker mandag

Fortsatt oppholder det seg minst 11.600 personer ved grensen mellom Hellas og Makedonia.

Ifølge talspersonen Giorgos Kyritsis for organisasjonen SOMP, som koordinerer flyttingen av migrantene for greske myndigheter, vil de øke kapasiteten mandag.

– Flere enn 2.000 plasser er tilgjengelig umiddelbart, og fra mandag dobler vi antallet, sier Kyritsis, som legger til at 30.000 plasser vil bli tilgjengelig i nye mottak de kommende ukene.

Det meldes at antallet migranter og flyktninger som tar seg inn i Hellas, er redusert betraktelig.

Les også: Flyktninger og menneskesmuglere pågrepet i Tyrkia

Færre ankomster

Mellom torsdag og fredag ble det for første gang ikke meldt om nye ankomster via Egeerhavet.

Dagen etter at avtalen mellom EU og Tyrkia trådte i kraft søndag, kom det over 1.600 flyktninger, men antallet falt til 600 tirsdag og 260 onsdag. Torsdag kom det ingen, men fredag igjen ble det registrert 161 personer som ankom Hellas. Lørdag kom det 78, ifølge greske myndigheter.

Etter at EUs returavtale ble inngått med Tyrkia, er Hellas i gang med å få på plass et omfattende system for hurtigbehandling av asylsøknader. EU beregner at det raskt trengs et bemanning på rundt 4.000 på de greske øyene for å utføre registrering og håndtere søkerne.

Les også: 1 million migranter til Hellas siden 1. januar 2015

Personvernpolicy