Meny

Hellas utsetter retur av flyktninger til Tyrkia

Greske myndigheter sier at Hellas ikke er i stand til å starte tilbakesendingen av flyktninger til Tyrkia søndag. Her er den greske statsministeren Alexis Tsipras sammen med sin tyske kollega Angela Merkel på fredagens møte i Brussel. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før sola hadde stått opp søndag, hadde tolv båter ankommet, ifølge gresk politi.

Greske myndigheter anslår at 875 flyktninger har greid å komme seg over fra Tyrkia det siste døgnet.

Søndag trådte avtalen som EU og Tyrkia inngikk fredag, i kraft. Den innebærer at Hellas må ha på plass et system for hurtigbehandling av asylsøknader innen 4. april for alle ankomster fra og med 20. mars. Alle som ikke har et klart beskyttelsesbehov, skal umiddelbart returneres til Tyrkia.

For hver syrer som blir returnert, vil EU bosette en fra en tyrkisk flyktningleir.

Hensikten er å stenge hovedruten flyktninger bruker for å komme inn i EU-landene og ta motet fra menneskesmuglere.

Les også: Flyktninger i Hellas nekter å gi opp håpet

Lar seg ikke stanse

Men foreløpig har ikke flyktningene latt seg stanse av avtalen. En av dem som ankom søndag, er syriske Hussein Ali Mohammad, som ønsker seg til Danmark for å fortsette universitetsstudiene sine. Han er godt informert om avtalen mellom EU og Tyrkia.

– Jeg vet. Men jeg håper å krysse disse grensene. Jeg ønsker ikke penger, jeg vil bare bli ferdig med studiene. Dette er mitt budskap, sier han.

30 år gamle Mohammed fra Daraa i Syria har kone og barn i Tyskland.

– Jeg håper jeg får bli i Hellas til jeg finner en måte å bli gjenforent med dem på, sier han.

Les også: USA hilser EU-Tyrkia-avtalen velkommen

Returavtalen er blitt møtt med kraftig kritikk fra menneskerettsgrupper, og mange har vært bekymret for at mange flyktninger ville forsøke å rekke fram til Hellas før avtalen iverksettes, og at strømmen av mennesker over Egeerhavet derfor kunne øke. Fredag tok om lag 1.500 mennesker seg over havstrekningen, over dobbelt så mange som dagen før.

Trenger mer enn 24 timer

Den greske statsministeren Alexis Tsipras sa lørdag til sine regjeringsmedlemmer at de måtte være klare til å begynne utsendelsene av flyktninger søndag, når avtalen offisielt trer i kraft.

Men det ble raskt klart at Hellas trenger mer tid på seg før returene kan settes i gang.

– En plan som dette kan ikke settes i verk i løpet av bare 24 timer, sa en talsmann for landets migrasjonsmyndigheter.

EU har lovet å støtte Hellas med 4.000 saksbehandlere, som dommere, tolker, grensevakter og andre som skal sikre at hver asylsøker får en individuell behandling. Men Hellas venter fortsatt på forsterkningene.

– Greske myndigheter har gjort det som er nødvendig og vil fortsette å gjøre det vi har lovet, sier myndighetenes talsmann for flyktningkrisen, Georgis Kyritsis.

– Nå må andre parter gjøre sitt, sier han.

– Vi vet fortsatt ikke hvordan avtalen vil fungere i praksis. Og først og fremst venter vi på dem vi ble lovet fra Europa for å få asylsøknadene raskt unna – tolker, advokater, politi – fordi vi ikke klarer dette alene, sier en politikilde på Lesvos.

– Nådde fram i tide

Den norske redningsskøyta i Egeerhavet hadde det svært travelt natt til søndag, opplyser Kripos på Twitter. 189 migranter og flyktninger ble tatt om bord i fartøyet. I tillegg kunne mannskapet observere at mange andre kom seg trygt i land på egen hånd.

– Vi er heldige som nådde fram i tide, sa syriske Fatima til nyhetsbyrået AFP på øya Lesvos lørdag.

Andre var maksimalt uheldige. Et fire måneder gammelt spedbarn druknet da en båt med flyktninger sank utenfor kysten av Tyrkia bare noen timer før flyktningavtalen skulle tre i kraft.

Så langt i år har minst 144.000 mennesker, de fleste syrere, irakere og afghanere, ankommet Hellas. 60 prosent er kvinner og barn, ifølge tall fra FN.

Nærmere 50.000 flyktninger og migranter antas fortsatt å befinne seg i landet, mens over en million ankom Europa i fjor. I Tyrkia befinner det seg flere millioner syriske flyktninger, ifølge myndighetene i landet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus