UNHCR dypt bekymret over avtalen mellom EU og Tyrkia

FNs høykommissær for flyktninger er bekymret over avtalen som EU og Tyrkia er i ferd med å inngå og frykter at den ikke tar tilstrekkelig hensyn til flyktningenes rett til å søke asyl.
FNs høykommissær for flyktninger er bekymret over avtalen som EU og Tyrkia er i ferd med å inngå og frykter at den ikke tar tilstrekkelig hensyn til flyktningenes rett til å søke asyl. Foto: Michalis Karagiannis / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og FNs barnefond (UNICEF) er bekymret over flyktningavtalen EU er i ferd med å inngå med Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filippo Grandi ga alt mandag uttrykk for «dyp bekymring» for avtalen som ventes å bli vedtatt på EU-toppmøtet til uka.

Tirsdag skjerpet UNHCRs leder i Europa, Vincent Cochetel, kritikken av avtalen.

– Kollektiv utvisning av utlendinger er forbudt i henhold til Den europeiske menneskerettskonvensjonen, sa Cochetel.

– En avtale som innebærer automatisk retur til tredjeland, er verken i samsvar med europeisk eller internasjonal lov, slo han fast under en pressekonferanse.

Krever garantier

UNHCR frykter at flyktninger som returneres til Tyrkia, ikke vil få behandlet sine asylsøknader slik de har krav på.

Cochetel viser til at bare 3 prosent av flyktninger fra Afghanistan, Irak og Iran får innvilget opphold i Tyrkia, som har deportert både syrere og irakere tilbake til krigssoner.

– Jeg håper at det i løpet av de kommende ti dagene kommer ytterligere garantier på plass, slik at folk som sendes tilbake til Tyrkia får sine asylsøknader behandlet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsker kaller returavtalen med Tyrkia «kjærkommen realisme»

Tviler

UNHCR stiller også spørsmål ved hva som venter kvoteflyktningene som i henhold til avtaleutkastet skal overføres fra Tyrkia til Europa.

Cochetel viser til hvordan det har gått med avtalen som EU inngikk i september, der medlemslandene ble enige å avlaste Hellas og fordele 66.000 flyktninger seg imellom.

Flere medlemsland har protestert kraftig på flyktningkvotene de ble pålagt å ta imot, og foreløpig er bare 600 flyktninger fordelt etter denne avtalen, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det man ikke fikk til med flyktningene fra Hellas, vil man greie med dem som kommer fra Tyrkia. Vi får se, jeg har mine tvil, sier Cochetel.

Les også: Merkel om Tyrkia-avtale: – Kan bli et gjennombrudd

Bekymret for barna

FNs barnefond (UNICEF) er også skeptisk til avtalen som er i ferd med å bli vedtatt og understreker at mye er uklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det grunnleggende prinsippet om at man ikke skal forvolde skade, må ligge til grunn hele veien, sier UNICEFs talskvinne Sarah Crowe.

– Det innebærer først og fremst at barn må garanteres rett til å be om internasjonal beskyttelse. Barn kan ikke returneres dersom det innebærer risiko for dem, inkludert tilbakeholdelse, tvangsrekruttering, menneskehandel eller utnyttelse, sier hun.

Les også: EU-toppene sperrer Vestbalkan-ruta for migrantene