Uganda-valget: Regimet arresterer opposisjonsleder

Opposisjonsleder Kizza Besigye ble arrestert i Kampala mandag - tre dager før presidentvalget. Foto: Henry Lubega, Bistandsaktuelt
Opposisjonsleder Kizza Besigye ble arrestert i Kampala mandag - tre dager før presidentvalget. Foto: Henry Lubega, Bistandsaktuelt

Med kun tre dager igjen før presidentvalget strammer Ugandas president grepet. Bistandsaktuelts korrespondent var til stede da den mest populære opposisjonskandidaten ble arrestert mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonsleder Kizza Besigye har gjennom flere valg siden 2001 stilt opp mot president Yoweri Museveni, men har hver gang opplevd ulike former for trakassering. Både presidentens sikkerhetsstyrker og milits har stått bak overgrepene mot opposisjonen.

Om tre dager, 18. februar, er det valg på ny i Uganda. De fleste regner med at Museveni, som har sittet ved makten siden 1986, vil vinne enda en gang. Likevel trakasseres opposisjonen. En viktig årsak er at den har mange støttespillere i de største byene.

Les også: HRW: Museveni strammer grepet

Stanset av politi

Bistandsaktuelts korrespondent var til stede da Besigye skulle avholde ett av flere kampanjemøter i sentrum av hovedstaden Kampala.

Da opposisjonslederen mandag ankom det planlagte møtet via hovedgaten, ble han stanset av politiet. De henviste ham til en annen adkomstvei. Dette nektet opposisjonslederen. Han begrunnet dette med at det store antallet mennesker ville skape kaos for de næringsdrivende i området.

Politiet tok da i bruk tåregass for å spre folkemengden som fulgte opposisjonslederen, samtidig som de arresterte ham. Han ble deretter tatt med til to ulike politistasjoner, før han ble løslatt noen timer senere. Dermed fikk han heller ikke avholdt noe valgkampmøte.

Senere på dagen stoppet politiet opposisjonslederen på ny, mens han var på vei til et valgkampmøte på Makerere-universitetet. Politiet begrunnet stansen med at Besigye, som da var sluppet ut etter opphold på to politistasjoner, var forsinket i forhold til tidligere avtalt møtetid.

Les også: – Sultkatastrofen i Afrika er et faktum

11 millioner

I forkant av valget har Ugandas regjeringslojale militsstyrker vokst seg langt større enn landets samlede politikorps. Det offisielle navnet er «Crime preventers». Til sammen utgjør de nå 11 millioner, ifølge myndighetene.

Nasjonalforsamlingen i Uganda har aldri vedtatt noen lov om opprettelsen av militsen. Likevel har nasjonalforsamlingen nylig vedtatt et budsjettillegg på 37 milliarder ugandiske shilling, over 90 millioner kroner, for å finansiere den nye styrken.

Skal få våpen

Mange kritikere av det sittende regimet er bekymret for at militsen skal bli brukt til politisk vold i forbindelse med presidentvalget 18. februar.

Les mer:

Om de viktigste kandidatene

Presidenten som lovet demokrati og frihet

I Ntuganmo vest i Uganda er "krim-vernerne" (militsen) blitt beskyldt for å trakassere opposisjonstilhengere. Ugandas menneskerettskommisjon har fått rapport om tolv personer som er blitt arrestert og torturert av krim-vernere.

I et intervju med en lokal tv-stasjon nylig lovet politidirektør Kayihura at «krim-vernerne» skulle få tilgang til våpen, til erstatning for stokkene de nå er utstyrt med. På den måten ville de stå bedre rustet mot mulige angrep.

– Vi skal ikke bare gi fra oss makten til opposisjonen, slik at de kan destabilisere freden vi kjempet for, fastslo Kayihura. Politidirektøren er tidligere kjent for å ha sendt opposisjonskandidaten Amama Mbabazi et brev der han varslet at hans valgmøter ville bli forhindret.

Norge har de siste årene trappet ned bistanden til Uganda og har uttrykt økende bekymring for den politiske utviklingen i landet.

Personvernpolicy