HRW: Museveni strammer grepet

Yoweri Museveni har styrt Uganda i snart 30 år og alt tyder på gjenvalg for ham og regjeringspartiet NRM i februar. Utviklingen i landet bekymrer både menneskerettighetsorganisasjoner og norske diplomater.
Yoweri Museveni har styrt Uganda i snart 30 år og alt tyder på gjenvalg for ham og regjeringspartiet NRM i februar. Utviklingen i landet bekymrer både menneskerettighetsorganisasjoner og norske diplomater. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regimet i Uganda strammer grepet foran valget i februar, noe som særlig rammer journalister og aktivister, advarer Human Rights Watch.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen og politikere fra regjeringspartiet skremmer og truer journalister og aktivister i et forsøk på å begrense kritikk av regjeringen, konkluderer menneskerettighetsorganisasjonen i en ny rapport.

18. februar er det klart for presidentvalg og valg på ny nasjonalforsamling i Uganda, og truslene tiltar nå i styrke, mener Human Rights Watch.

Les også: HRW: Massiv bruk av barnesoldater i Sør-Sudan

Norsk bekymring

President Yoweri Museveni har styrt Uganda i snart 30 år, og alt tyder på at han og regjeringspartiet NRM fortsetter.

Utviklingen bekymrer også norske diplomater, som i fjor konkluderte med at den demokratiske utviklingen i landet hadde stagnert.

De norske diplomatene var også bekymret for pressefriheten og viste til at journalister jevnlig utsettes for vilkårlig fengsling, legemskrenkelse og ukelange avhør, het det i notater NTB fikk tilgang til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: HRW: Bush må stilles til ansvar for CIA-tortur

Ikke frie valg

– Hvordan kan Uganda holde frie valg, når mediene og uavhengige grupper ikke kan kritisere regjeringspartiet eller ledere uten frykt, spør Maria Burnett i Human Rights Watch.

– Frie valg forutsetter at kandidatene har like muligheter til å drive valgkamp og at velgerne kan fatte beslutninger på bakgrunn av informasjon, sier hun.

Særlig radiojournalister som sender på lokale språk og som har lyttere utover landsbygda i Uganda, opplever trusler og skremsler fra politikere og tjenestemenn, politiet og sikkerhetstjenesten, konstaterer Human Rights Watch.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Radiostasjoner har opplevd å bli fratatt sendelisensen etter å ha sluppet til opposisjonspolitikere på lufta, og journalister er fratatt pressekortet.

Smøring

Andre journalister forteller at de tilbys smøring i form av penger og gratis reiser i bytte mot fordelaktig dekning, mens paneldeltakere som har kritisert Museveni og regjeringspartiet i debatter har opplevd trusler om å miste jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det virker som om regjeringen ønsker å holde folk uopplyste, for da er de enkle å manipulere, sier en journalist i rapporten.

– Som journalister tvinges vi til å dekke over, sier han.

Selvsensur

Myndighetene har også slått hardt ned på menneskerettighetsorganisasjoner og organisasjoner som arbeider mot korrupsjon, som har fått lokalene gjennomsøkt av sikkerhetstjenesten og møter avbrutt.

– Det som skjer er at organisasjonene sensurerer seg selv. De vet at det er galt, men folk ønsker ikke å komme på kant med regjeringen. De er redde for å stille spørsmål ved ting, sier en aktivist. (©NTB)