WHO frykter opptil 4 millioner tilfeller av zikaviruset

Sjef for Verdens helseorganisasjon (WHO) Margaret Chan vil ha krisemøte om utbruddet av zikaviruset.
Sjef for Verdens helseorganisasjon (WHO) Margaret Chan vil ha krisemøte om utbruddet av zikaviruset. Foto: Denis Balibouse / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zikaviruset, som mistenkes for å forårsake fosterskader, spres i en eksplosiv fart, sier sjefen for Verdens helseorganisasjon. Nå innkalles det til krisemøte om utbruddet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

WHO-sjef Margaret Chan sier utbruddet av den myggbårne sykdommen har gått fra å være en mild trussel til en med «alarmerende proporsjoner».

– Vi kan vente mellom 3 og 4 millioner tilfeller av zikaviruset, sier ekspert på smittsomme sykdommer, Marcos Espinal, ved WHOs amerikanske regionkontor.

Førstkommende mandag blir det krisemøte om utbruddet i WHO. En komité skal diskutere hva som bør gjøres for å stanse spredningen og møte utfordringen.

– Dramatisk annerledes

Per torsdag har det blitt rapportert tilfeller av zikautbruddet i 23 land og territorier på det amerikanske kontinentet, opplyser Chan.

Under krisemøtet mandag vil det bli avgjort om utbruddet kan karakteriseres som en internasjonal krise.

Viruset, som først ble oppdaget hos en ape i Uganda i 1947, har vanligvis forårsaket en mild sykdom med lav bekymring, sier WHO-sjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men situasjonen i dag er dramatisk annerledes, sier Chan.

– Ingen grunn til panikk

Folkehelseinstituttet i Norge rykket onsdag ut for å avdramatisere situasjonen selv om zikaviruset er oppdaget i Danmark og Sverige de siste dagene.

De sier det er svært usannsynlig at smitten vil spre seg videre.

– De to tilfellene av zikavirus i Sverige og Danmark er importtilfeller, akkurat som vi hadde et importtilfelle av zika i 2014. Smitten spres via en mygg som vi ikke har i Norge, så det vil ikke bli videresmitte fra dem som eventuelt kommer hjem med smitte. Det viktigste nå er å ikke dramatisere her hjemme og heller finne ut hvordan verden best kan bidra til å avhjelpe situasjonen i Sør-Amerika, uttalte smitteverndirektør John-Arne Røttingen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innsikt: Hvor farlig er egentlig zikafeber?

Farlig for gravide

Brasil har fra oktober og fram til nå meldt om 3.893 mistenkte tilfeller av mikrokefali, opplyste WHO sist uke. Det er mer enn 30 ganger flere tilfeller enn i noe år siden 2010 og tilsvarer 1-2 prosent av alle nyfødte i delstaten Pernambuco, som er en av de verst rammede områdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En studie som etablerer en sammenheng i tid og sted mellom zikaviruset og fosterskader, vil bli publisert, sier Espinal.

Viruset antas å kunne føre til at barn blir født med mikrokefali, det vil si underutviklet hjerne, hvis moren blir smittet mens hun er gravid.

– En årsakssammenheng mellom zikavirusinfeksjon og fødselsmisdannelser og nevrologiske syndromer er ennå ikke klarlagt, men det er sterk mistanke om dette, sa Chan.

Les også:

Vaksine mot zikaviruset kan være ti år unna

Zikafeber fra mygg knyttes til alvorlig hjerneskade hos nyfødte

Zikafeber:

* Sykdom forårsaket av zikavirus som overføres med mygg. Sykdommen forekommer i Asia, Afrika, Amerika og Oseania og gir vanligvis milde symptomer som kan ligne symptomer som ved denguefeber og chikungunyafeber.

* Viruset ble første gang isolert fra aper i 1947. Det første tilfellet hos mennesker ble påvist i Nigeria i 1968. De første tilfellene utenfor Afrika og Asia ble rapportert i 2007 på øya Yap i Mikronesia. I 2014 ble det for første gang rapport utbrudd på det amerikanske kontinent.

* Per januar 2016 er det pågående utbrudd eller økende forekomst i Brasil, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Surinam, Venezuela, Martinique, Kapp Verde og Samoa og Salomonøyene. I tillegg er det meldt enkelte, spredte tilfeller av zikafeber i Barbados, Bolivia, Guadeloupe, Ecuador, Guatemala, Guyana, Haiti, Paraguay, Puerto Rico og Saint Martin.

* Symptomene er vanligvis milde og varer 2-7 dager.

* I 2015 rapporterte brasilianske myndigheter om en betydelig økt forekomst av mikrokefali som falt sammen med et pågående utbrudd av zikafeber. Mikrokefali er en nevrologisk tilstand der barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

* Det finnes ingen vaksine mot zikafeber. Beskyttelse mot myggstikk er derfor det eneste forebyggende tiltaket. I motsetning til malariamyggen, biter myggen som sprer zikaviruset også om dagen.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)