Forskere: Kan måtte vente over ti år på zikavaksine

En aedes-mygg, som er bærer av zikaviruset, blir undersøkt i et laboratorium i Guatemala. Amerikanske forskere mener at det kan ta over 10 år å få en zikavaksine på markedet. Foto: Josue Decavele / Reuters / NTB scanpix
En aedes-mygg, som er bærer av zikaviruset, blir undersøkt i et laboratorium i Guatemala. Amerikanske forskere mener at det kan ta over 10 år å få en zikavaksine på markedet. Foto: Josue Decavele / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Amerikanske forskere mener det kan ta over ti år å få godkjent en vaksine mot det myggbårne zikaviruset, som har spredd seg over det amerikanske kontinentet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forskere mener det kan ta over ti år å få godkjent en vaksine mot det myggbårne zikaviruset som har spredd seg over det amerikanske kontinentet.

Ifølge BBC sier forskere fra University of Texas i Galveston, som har samlet og analysert prøver fra Brasil, at selv om vaksinen kan være klar til å bli testet om et år eller to, kan det ta flere år før den kommer på markedet.

Les også: Hvor farlig er egentlig zikafeber?

– Det kan ta opptil tolv år å få vaksinen godkjent til offentlig bruk av det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA og andre kontrollinstanser, sier professor Nikos Vasilakis ved universitetet.

Brasilianske forskere melder derimot at de kan ha klar en vaksine om fem år, skriver BBC.

I alt 27 land i Latin-Amerika, Karibia og Nord-Amerika, der aedes-myggen er utbredt, har i løpet av de siste ni månedene rapportert inn tilfeller av zikasmitte.

Flest tilfeller er det i Brasil, mens Chile og Canada er de eneste landene på det amerikanske kontinentet som ikke har registrert tilfeller av viruset.

Les også: Zikavirus påvist i Danmark

Selv om det er oppdaget to tilfeller i henholdsvis Danmark og Sverige, ønsker Folkehelseinstituttet i Norge å avdramatisere situasjonen. De sier det er svært usannsynlig at smitten vil spre seg videre.

Personvernpolicy