Borgerverngrupper på frammarsj i Tyskland

Den islam- og innvandringsfiendtlige bevegelsen Pegidas fløy i Leipzig demonstrerte mandag denne uka mot flyktninger. De knytter overgrepene i Köln direkte til de over 1 millioner menneskene som søkte asyl i Tyskland i fjor.
Den islam- og innvandringsfiendtlige bevegelsen Pegidas fløy i Leipzig demonstrerte mandag denne uka mot flyktninger. De knytter overgrepene i Köln direkte til de over 1 millioner menneskene som søkte asyl i Tyskland i fjor. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere borgerverngrupper patruljerer gatene i tyske byer i kjølvannet av angrepene mot kvinner i Köln. Flere av dem fungerer som skalkeskjul for høyreekstremister, advarer myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke borgervernsgrupper eller andre selverklærte hobbysheriffers oppgave å leke politi, sier justisminister Heiko Maas til Saarbrücker Zeiting fredag.

Overgrepene som kvinner ble utsatt for i stor skala i Köln nyttårsaften, ser ut til å ha skapt en ny, truende atmosfære i flere tyske byer, skriver avisa Deutsche Welle.

Initiativene varierer fra såkalte nabolagsvakter til høyreekstreme grupper som ikke er redde for å bruke vold, og ikke alle kaller seg for borgerverngrupper.

Les også:

Merkel vil redusere antallet flyktninger til Tyskland

– Fortielse av angrepene i Stockholm og Köln har vært totalt feil

14.000 på Facebook

Blant de nye gruppene som har poppet opp, er en i Düsseldorf som med direkte henvisning til Köln-angrepene erklærer å ha tatt på seg oppgaven å beskytte «våre kvinner».

14.000 personer har meldt seg inn i den lukkede Facebook- gruppen «Einer für alle, alle für einen ... Düsseldorf passt auf» (En for alle, alle for en, Düsseldorf hold vakt).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Planen er å patruljere sammen i gatene i helger eller under spesielle arrangementer, men bare et 50-tall møtte opp til patruljen sist helg, ifølge Aachener Zeitung.

Les også: Geert Wilders: – Begynnelsen på slutten for EU har allerede startet

– Lite med ytringsfrihet å gjøre

Det virtuelle borgervernet er ikkevoldelig og antirasistisk, ifølge organisator Tofigh Hamid. Det er ikke tilfelle for en rekke andre, mindre borgerverngrupper rundt om i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Thüringen har administratorene i en borgernverngruppe med over 2.600 Facebook-medlemmer tett kontakt med det høyreekstreme miljøet, ifølge delstatens etterretningssjef Stephan J. Kramer.

Han påpeker at høyreekstremister utnytter både reelle og opplevde trusler til å latterliggjøre og undergrave staten.

– På internett spres propaganda som knapt kan sies å ha noe med ytringsfrihet å gjøre, men som regelrett egger opp til hat og derigjennom vold, sier Kramer til nyhetsbyrået DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre vil ha egenandeler fra asylsøkere med penger

Sterk økning

I Sachsen øst i Tyskland har det vært en sterk økning i borgerverngrupper grunnlagt eller støttet av høyrepopulister eller høyreekstremister, sa delstatens etterretningssjef Gordian Meyer-Plath i et intervju med Leipziger Volkszeitung forrige uke.

I Mecklenburg-Vorpommern nordøst i landet er Nils Matischent, en straffedømt representant for det høyreekstreme Nasjonaldemokratiske parti (NDP), blant medlemmene i en gruppe som kaller seg «borgervernkorps».

– Det er politiets oppgave å opprettholde sikkerheten i det offentlige rom, sier nestleder Jörg Radek i den tyske politiforeningen til Deutsche Welle.

Les også:

Tyskland vil utvise kriminelle raskere

Overfallene i Köln koster politisjef jobben

Ikke ulovlig

En talsmann for innenriksdepartementet i Berlin understreker overfor nettavisa at «dannelsen av parallelle strukturer absolutt må forhindres».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men borgerverngrupper er ikke ulovlige i seg selv, så lenge de er ubevæpnet og avstår fra å bruke vold.

– Borgerverngrupper har ikke en tendens til å gjøre stor skade, men de sørger heller ikke på noen måte for økt sikkerhet, påpekte kriminolog Christian Pfeiffer i et intervju med avisa Neue Presse2 nylig.

Les også:

– Norge inkludert i planer om EU-grensevakt

Norge forlenger grensekontrollene