Putin tror flyets svarte boks kan gi svar på nedskytningen

Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergei Sjoigu har fått hjem den svarte boksen fre kampflyet som ble skutt ned i slutten av november.
Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergei Sjoigu har fått hjem den svarte boksen fre kampflyet som ble skutt ned i slutten av november. Foto: Mikhail Klimentyev / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et knivhugg i ryggen, kalte Vladimir Putin Tyrkias nedskytning av et russisk kampfly. Nå vil han åpne flyets svarte boks med «internasjonale eksperter» til stede.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden kampflyet av typen Su-24 ble skutt ned 24. november har Tyrkia og Russland kranglet om det var innom tyrkisk luftrom i 17 sekunder, slik Nato-landet hevder.

Flyet landet ned på syrisk område. Den svarte boksen med flyets tekniske data er nå funnet av syriske spesialstyrker, og fraktet til Russland.

– Alle kan få se

Da den skulle vises frem var både Vladimir Putin og forsvarsminister Sergei Sjoigu til stede.

– Vi vil nå kunne finne ut av hvor flyet var, og hvor det forræderiske angrepet fra Tyrkias luftvåpen kom fra, sa Putin da boksen ble vist frem tirsdag kveld, i følge nyhetskanalen Russia today.

Les også: Russland hevder å ha angrepet IS med raketter fra ubåt

Han inviterte samtidig «alle som ønsker det» å være til stede når boksen åpnes.

Etter nedskytningen av flyet og henrettelsen av et av besetningsmedlemmene hengende i fallskjerm, har forholdet mellom Nato-landet Tyrkia og Russland kjølnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økonomisk straff

Russland har blant annet innført økonomiske straffesanksjoner, og antydet at den tyrkiske presidentens familie er involvert i oljehandel med ekstremistorganisasjonen IS.

Les også: Fordobling av antallet fremmedkrigere for IS

Putin har også fornærmet tyrkerne med å si at «Allah har tatt frem dem vettet».

Myndighetene i Ankara har derimot hevdet at flyet ble advart, og at de kan bevise at det krenket deres luftrom i 17 sekunder.

Tyrkia har også fått forsikringer fra Nato-hold om støtte.