Fordobling av antallet fremmedkrigere for IS

I 2014 skal ekstremistene i IS ha tatt kontroll over byen Raqqa i Syria, og gjort den til sitt hovedsete. Nå mener en analysegruppe at opp mot 31.000 fremmedkrigere har sluttet seg til islamistene.
I 2014 skal ekstremistene i IS ha tatt kontroll over byen Raqqa i Syria, og gjort den til sitt hovedsete. Nå mener en analysegruppe at opp mot 31.000 fremmedkrigere har sluttet seg til islamistene. Foto: Uncredited / Ap

Antallet unge menn som kjemper for ekstremistorganisasjonen IS, har doblet seg på 18 måneder. En tredjedel kommer fra Europa og Eks-Sovjet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den private sikkerhetsleverandøren The Soufan Group som i dag publiserer en rapport om fremmedkrigerne for IS.

I juni 2014 mente at ekstremisti-slamistene hadde rekrutert 12.000 fremmedkrigere fra 81 land.

Atten måneder senere mener samme sikkerhetsselskap at antallet har økt til mellom 27.000 og 31.000 fra 86 nasjoner.

Mens man anslår at antallet IS-rekrutter fra Norge har gått noe ned i samme periode (fra 80 til 60), så mener man at det samlede antallet fra Vest-Europa har blitt fordoblet.

Fredrikstad et «arnested»

Området Lisleby i Fredrikstad nevnes i rapporten på samme måte som Molenbeek i Brüssel som et arnested (hotbed) for rekrutteringen av terrorister.

Det har tidligere blitt skrevet av TV2, men også i den amerikanske avisen New York Times at 7 personer fra Lisleby, skal ha reist til Syria/ Irak for å kjempe med IS.

Dokumenter avslører: Slik planlegger IS å bygge sin egen stat

I rapporten kalles dette «eksepsjonelt», og man påpeker at hvis antallet ganges opp vil 7 fra Lisleby med 6000 innbyggere, tilsvare at 413.000 amerikanere sluttet seg til IS.

Likevel fremheves det at de aller fleste fremmedkrigerne for IS kommer fra Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Belgia - og at disse fire landene står for 3700 av de mer enn 5000 man mener kommer fra Vest-Europa.

For de øvrige nordiske landene er det marginale endringer fra analysen i 2014.

Største enkeltnasjon

Fremmedkrigere for IS med bakgrunn i Russland og Sentral-Asia mener en å ha steget tre ganger i perioden fra juni 2014.

Les også: Norge forespurt om jagerfly og spesialstyrker

Det betyr at mer enn 10.000 kommer fra Europa og landene i det tidligere Sovjetunionen. Fra Midt-Østen mener en at det har kommet omtrent 8.240.

Det største enkeltlandet mener sikkerhetsselskapet kommer fra Tunisia (6000 personer), med Saudi-Arabia (2500), Russland (2400) og Tyrkia (2100) deretter.

Fersk rapport sluppet: Amnesty: – IS fører krig med våpen fra vesten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus