Gorbatsjov mener verden er i en farlig situasjon

USAs utenriksminister John Kerry (t.v.) og hans russiske motpart Sergej Lavrov under et møte i FN i september.
USAs utenriksminister John Kerry (t.v.) og hans russiske motpart Sergej Lavrov under et møte i FN i september. Foto: Andrew Kelly / Reuters

Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste leder, mener at verden har kommet i en farlig situasjon som følge av USA og Russlands konflikt om Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ønsker ikke å gi noen konkrete råd, men det jeg vil si, er at dette er nødt til å stanse. Vi trenger å fornye dialogen. Å stanse den var en stor feil, sier Gorbatsjov (85) til det statlige, russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Han mener at man nå må tilbake til de viktigste sakene, som ifølge Gorbatsjov er kjernefysisk nedrustning, kampen mot terrorisme og det å hindre en miljøkatastrofe.

– Sammenlignet med dette kommer alt annet i bakgrunnen, sier han.

Forholdet mellom Moskva og Washington er blitt enda dårligere de siste dagene på grunn av uforenlige standpunkter når det gjelder krigen i Syria, spesielt situasjonen i Aleppo.

Les også: Slik kan Russland invadere Sverige på få timer

USA har innstilt alt diplomati med Russland om Syria, i tillegg til å ha anklaget russerne for å stå bak hackerangrepene mot Det demokratiske partiet. Russland har på sin side lagt en rekke kjernefysiske avtaler på is.

Allerede for to år siden bidro Ukraina-konflikten til å gjøre forholdet mellom Russland og vestlige land svært anstrengt. Under de over fem årene med krig i Syria har det vært umulig å finne en felles internasjonal linje i FNs sikkerhetsråd som følge av USA og Russlands ulike tilnærminger.

Les også:

Russland advarer Sverige mot NATO-medlemskap

Stoltenberg: – Uprofesjonelt av Russland i Østersjøen

Personvernpolicy