Meny

IMF: Konflikter har ødelagt en hel generasjons fremskritt

IMF-sjef Christine Lagarde sier konflikter har utradert fremskritt flere steder i Midtøsten. Foto: Jacky Naegelen / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikter i land som Irak, Libya, Syria og Jemen, har visket ut «en hel generasjons utviklingsfremskritt», sier lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF).

Økt arbeidsledighet og enda flere fattige er noe av det Christine Lagarde trekker fram i en bloggpost fredag. Det er anslått at Syrias økonomi har krympet til rundt halvparten av det den var før borgerkrigen brøt ut i 2011, samtidig som landet opplever en inflasjon på flere hundre prosent. I Jemen ble BNP redusert med mellom 25 og 35 prosent i fjor.

Lagarde sier det internasjonale samfunnet må være forberedt på å trappe opp den langsiktige bistanden i regionen for å gjenoppbygge infrastruktur og institusjoner. Innlegget er skrevet i forbindelse med fondets rapport om de økonomiske kostnadene ved konfliktene i Midtøsten.

Giverland har hittil lovet å gi over 11 milliarder dollar til Syria og andre land fram mot 2020. Men selv om alle disse pengene faktisk blir gitt, «vil det ikke være nok, gitt hvor stor krisen er», skriver Lagarde. Støtten bør gis som pengetilskudd og fordelaktige lån for å lette den økonomiske byrden på mottakerlandene, mener hun.

Les også: Sikkerhetsrådet avlyser Syria-møte

Lagarde skriver at over 20 millioner er fordrevet i regionen, i tillegg til 10 millioner flyktninger, det største tallet siden andre verdenskrig.

– Det internasjonale samfunnet har et stort ansvar for å hjelpe landene i regionen med å takle situasjonen. Vi er beredt til å gjøre vårt, skriver IMF-sjefen i en kommentar som ble sendt ut i forkant av neste ukes høynivåmøter i FN om flyktninger og migranter.

Les også: Amerikanske spesialsoldater til Syria for å ta IS

Populært