Amerikanske OL-svømmere kastet ut av fly

OL-svømmerne Gunnar Bentz (t.v.) og Jack Conger ble hentet av politiet etter at de hadde satt seg på flyet som skulle ta dem tilbake til USA.
OL-svømmerne Gunnar Bentz (t.v.) og Jack Conger ble hentet av politiet etter at de hadde satt seg på flyet som skulle ta dem tilbake til USA. Foto: Reuters Tv / Reuters

De amerikanske svømmerne som angivelig ble ranet tidligere i lekene, skaper stadig nye overskrifter. Onsdag ble Jack Conger og Gunnar Bentz kastet ut av flyet som skulle ta dem hjem til USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for den spesielle saken er at OL-svømmeren Ryan Lochte og tre lagkamerater (Conger, Bentz og Jimmy Feigen) hevder å ha blitt ofre for et væpnet ran da de returnerte fra deltakerlandsbyen etter en fest søndag morgen.

Først ble det hevdet at drosjen de satt i ble tatt til side og at ranerne holdt pistolen mot Lochtes hode, men svømmeren har senere endret forklaring til at det hele skjedde da de stoppet på en bensinstasjon.

Politiet har uansett – så langt – funnet lite bevis som underbygger påstandene. Det blir også hevdet at svømmerne ikke klarte å framlegge sentrale detaljer i avhørene.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal politiet verken ha funnet drosjesjåføren eller vitner.

Les også: Guardian: Britisk OL-utøver truet med pistol i Rio

Kastet ut av flyet

På bakgrunn av den pågående etterforskningen, bestemte dommeren Keyla Blank at svømmernes pass skulle inndras. Problemet var imidlertid at Lochte og Feigen allerede hadde returnert til USA.

Conger og Bentz tok på sin side et senere fly, og saken tok en mer dramatisk vending da de to ble hentet ut av flyet av brasiliansk politi.

Svømmernes advokat bekreftet torsdag at de to ikke får lov til å forlate Brasil før de har avgitt forklaring til etterforskerne.

Talsmann for den amerikanske OL-troppen, Patrick Sandusky, hadde følgende å si onsdag kveld:

– De (Conger og Bentz) har blitt løslatt med den forståelse at samtalene vil fortsette torsdag. James Feigen har også pratet med lokale myndigheter og vil komme med flere uttalelser torsdag, sier han.

Les også: Svenske turister kidnappet av væpnet gjeng i Rio

OL-svømmerne Gunnar Bentz (t.v.) og Jack Conger ble hentet av politiet etter at de hadde satt seg på flyet som skulle ta dem tilbake til USA. Foto: Reuters Tv / Reuters
OL-svømmerne Gunnar Bentz (t.v.) og Jack Conger ble hentet av politiet etter at de hadde satt seg på flyet som skulle ta dem tilbake til USA. Foto: Reuters Tv / Reuters

Taus far

Steve Bentz, faren til Gunnar Bentz, ville ikke si noe om saken da AP ringte ham onsdag kveld.

– Jeg ønsker virkelig ikke å si noe, sa han og la på.

Ryan Lochtes far, Steve Lochte, var mer snakkesalig ettersom sønnen allerede var tilbake i USA.

– Jeg er bare glad for at han er trygg. Det var en uheldig opplevelse for ham og de andre tre. Jeg vet ikke hva alt oppstyret skyldes. De ble tatt ut av drosjen og ranet. Det viktigste er uansett at han er trygg og at alt de tok var kontantene og lommeboka hans, sa Lochte senior til AP.

Les også: Brasils mange kriser skygger for OL-festen

Husket ingenting

De fire OL-svømmerne anmeldte aldri hendelsen, men politiet begynte å etterforske saken da Lochtes mor snakket om ranet på tv.

Politiet avhørte deretter Lochte og en annen svømmer. Ifølge APs kilde i politiet skal de to ha uttalt at de var beruset og at de ikke husker hvilken farge drosjen hadde, eller hvor ranet skjedde. Svømmerne kunne heller ikke slå fast når det skjedde.

– Hvorfor skulle noen finne på noe sånt? Det er bare latterlig, fastslo Steve Lochte overfor AP.

I et intervju med USA Today onsdag kveld, fortalte Ryan Lochte at han og lagkameratene ikke fortalte noe til laglederne i USAs OL-tropp fordi de «var redde for å komme i trøbbel».

32-åringen svømte to distanser i Rio-OL, med gull på 4 x 200 meter fri som det store høydepunktet.

Les også: HRW: Politiet i Rio dreper uten å bli straffet

Personvernpolicy