Tande fikk besvart egen usikkerhet, hylles av sjefen

<p>Daniel-André Tande fikk de svarene han håpet på i Wisla.</p><p></p>
Daniel-André Tande fikk de svarene han håpet på i Wisla. Foto: NTB scanpix

Tidligere har Daniel-André Tande følt seg uovervinnelig i hoppbakken på gode dager. Søndag kom bekreftelsen på at motgangen ikke har rokket ved det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongsberg-gutten var tilbake som verdens beste skihopper under verdenscupåpningen i polske Wisla. Karrierens sjette individuelle verdenscupseier kunne knapt smakt bedre.

Etter å ha fått hele forrige sesong ødelagt av sykdom og skader, fortsatte motganger i sommer. I august pådro han seg en ny smell i kneet i forbindelse med et langt hopp i franske Courchevel.

Ikke rart 25-åringen kom til Wisla med flere spørsmål i hodet. Ett av dem var naturlig nok hvor han sto i forhold til konkurrentene.

– Man kan ikke være sikker på at det nivået man var på for to år siden, er bra nok nå. Det er jeg veldig spent på. Er de beste hoppene mine like bra som tidligere? Sa Tande da NTB møtte ham til et lengre intervju nylig.

– Tidligere har jeg hatt følelsen av at de gangene jeg virkelig har truffet, har ingen hatt muligheten til å slå meg. Hvis noen skulle være i nærheten, måtte de hoppe på sitt absolutt beste. Om det er det samme nå, vet jeg ikke, fortsatte han.

Kapteinen tilbake

Søndagens renn i Polen ga i så måte akkurat de svarene han kunne drømme om. Tande vant med 15,8 poengs margin til slovenske Anze Lanisek. Den polske hoppkongen Kamil Stoch fulgte deretter og var ytterligere distansert.

I den norske leiren var gleden enorm. Ikke bare startet verdenscupsesongen på best tenkelige vis, men herrelagets fremste stjerne var også tilbake på toppen av seierspallen.

Landslagssjef Alexander Stöckl var naturlig nok lettet og glad. Han vet bedre enn de fleste hva Tande har vært gjennom det siste halvannet året. I et intervju med NTB i forkant av seriestarten la ikke østerrikeren skjul på at han er svært imponert over måten lysluggen har taklet motgangen.

– Mentalt er han veldig sterk. Han er best når det gjelder, og han er god i motgang. Det krever samtidig mye når du går på smell etter smell, sa Stöckl, og la videre ikke skjul på at savnet av Tande har vært stort.

– Han er et veldig fint menneske å ha med på tur. Han sprer positivitet og humør, og det har vi savnet. Han har samtidig vært veldig til stede under den daglige treningen på Olympiatoppen, selv om han ikke kunne følge det samme programmet. Han var der, snakket med folk og forsøkte å være en del av laget. Det er stort i den situasjonen han var i, sa Stöckl.

Mer moden

Landslagssjefen er klar på at han aldri tar for gitt at en elev vil klare å komme tilbake i toppen etter å ha møtt den type motgang som Tande har gjort. Nøkkelen til et «comeback» ligger i kjærligheten til idretten.

– Det krever at du fortsatt er glad i å hoppe på ski. Det må ligge i bunnen, og det er Daniel. Han elsker å hoppe på ski. Så lenge han har det i hjertet sitt, er motivasjonen stor nok til å kjempe seg tilbake. Det har han vist, sa Stöckl.

Østerrikeren har samtidig vært spent på hvor raskt eleven kunne være tilbake i verdenstoppen. Mangelen på konkurranseerfaring kunne bli et mulig hinder i sesonginnledningen. Søndag viste Tande at han ikke trenger nettopp det.

Stöckl ser en mer moden utgave av Kongsberg-gutten enn for et par år siden.

– Det virker sånn. Han er enda mer profesjonell, klar over hva som trengs, og hvordan han skal jobbe. For meg virker det som han har bedre rutiner på alt.

Kommende helg fortsetter verdenscupen i hopp i finske Ruka. Der hopper Tande i den gule ledertrøya i verdenscupen.

Personvernpolicy