Finsk bønn om ski-hjelp fra Norge

Under Holmenkollen skifestival kastet Iivo Niskanen lua si til publikum under 50 km fellesstart. Nå ber han om norsk hjelp til å redde finsk langrennssport.
Under Holmenkollen skifestival kastet Iivo Niskanen lua si til publikum under 50 km fellesstart. Nå ber han om norsk hjelp til å redde finsk langrennssport. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter VM-nedturen ber Iivo Niskanen om hjelp til å redde finsk langrenn: – Vi må hente kunnskap fra Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter den finske VM-fadesen er det krise i den erverdige skinasjonen. Iivo Niskanen tok landets eneste medalje – bronse på 15 kilometer klassisk.

Hele skiidrettens skjebne er truet i vårt naboland, og Niskanen mener man må hente hjelp fra utlandet.

– Vi må innhente kunnskap, fra Norge. Vi må oppdatere treningsrutinene våre, sier han til finske YLE.

– Kan ikke gjemme oss

Niskanen vil ikke legge skylden på det finske treninsgapparatet, smørerne og serviceteamet.

– Vi kan ikke gjemme oss bak dem. Serviceteamet har bare gjort mindre endringer fra tidligere og det har vært et vellykket team tidligere, sier skiløperesset.

Han var regjerende verdensmester på 15 km, men måtte nøye seg med bronse – bak Martin Johnsrud Sundby og russeren Aleksandr Bessmertnykh som tok henholdsvis gull og sølv.

Ny kultur

Nå vil han ha en diskusjon om de finske løpernes egen innsats, og de treningsmetodene som benyttes. Niskanen savner også en kultur hvor man stimulerer hverandre både i langrennssporet og utenfor.

– Det er også nødvendig å spørre om vi stiller store nok krav til oss selv? Vi må bli bedre enn de andre og revurdere våre rutiner, sier Niskanen til den finske mediekanalen.