Aleksandr Bolsjunov vant da Russland herjet på Kollen-femmila

Aleksandr Bolsjunov vant årets femmil i Holmenkollen.
Aleksandr Bolsjunov vant årets femmil i Holmenkollen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleksandr Bolsjunov var sterkest da han spurtet ned veteranen Maxim Vylegzjanin og vant femmila i Holmenkollen. Russerne tok de fire første plassene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bolsjunov, som måtte ta til takke med sølv i VM på distansen, viste enorme krefter på oppløpet. Han vant foran Vylegzjanin, som en stund øynet seier i det som trolig var hans aller siste renn. Veteranen nådde ikke opp mot sin 22-årige landsmann.

Martin Johnsrud Sundby på sjetteplass ble beste nordmann. Rett bak fulgte Simen Hegstad Krüger, Mikael Gunnulfsen og Sjur Røthe, mens Emil Iversen ble nummer 11.

Med seieren rappet Bolsjunov sammenlagtledelsen i verdenscupen fra Johannes Høsflot Klæbo. Han ble den yngste vinneren av femmila i Holmenkollen noensinne.

– Jeg er veldig glad for å vinne foran et slik publikum. Firedobbelt er utrolig. Det er hardt å vinne i en løype som denne om du ikke er forberedt, sa Bolsjunov til NRK.

Les også: Fyll og masseslagsmål i Holmenkollen etter rolig start

Svir

Han fikk selvsagt også spørsmål om sammenlagtduellen med Klæbo. Sistnevnte var først i mål som nummer 38, slått med over seks minutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I øyeblikket tenker jeg ikke på det. Det er fortsatt en del renn igjen, sa russeren.

I VM tok Norge samtlige seks langrennsgull på herresiden. Landslagstrener Eirik Myhr Nossum likte ikke at russerne slo knockout på de norske i Holmenkollen.

– Det svir skikkelig, jeg må si det. Jeg tror de traff på form og ski i dag, og det de gjør på slutten er veldig sterkt, sa han til NRK.

– Vi var usikker på hvor mye saft det var igjen i beina. Lufta gikk litt ut av ballongen etter VM, så taktikken var å se litt hvordan det ble. Vi gikk og var litt avventende, la Nossum til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lite søvn for Tandrevold etter VM-sølvet

– Vi ble most

Martin Johnsrud Sundby syntes det var surt å oppleve en knallhard Russland-knockout på femmila i Holmenkollen.

– Det svir jo, men man trenger ikke gå så fryktelig langt tilbake i tid før vi traff med årets høydepunkt. Og da må vi kanskje tåle å svelge at vi ikke herjer her ti dager etterpå, sa Sundby til norsk presse etter sin 6.-plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skulle gjerne vært lenger framme, men jeg hadde ikke mer å gå på, la han til.

Sundby kunne fortelle at han «har vært i koma» siden VM-avslutningen forrige søndag. Han har knapt vært i trening.

– Det er ikke en tung femmil, den er i utgangspunktet ganske enkel. Det går sent, men uansett om man går rolig eller ikke, når du er ute og går skirenn i 2,5 timer så blir du seig, sa han og fortsatte:

– De siste tre kilometerne blir vi rett og slett most.

Samlet felt

For seks dager siden, på den avsluttende femmila i VM, falt avgjørelsen før det var gått 20 kilometer. I snøværet i Holmenkollen lørdag var det samlet felt lenge.

Etter en snau time i løypene fikk italienske Francesco De Fabiani en liten luke ned til hovedfeltet. Det holdt ikke lenge, for bak jaktet Klæbo og Bolsjunov sprintpoeng, og de brukte ikke lang tid på å dra hovedfeltet opp til de Fabiani.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Halvveis begynte de norske å sette fart med Sjur Røthe i spissen, men det tok ikke lang tid før det nok en gang ble lavere tempo i hovedfeltet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved passering etter fire av seks runder valgte de fleste kanonene å bytte ski. Men et felt bestående av blant andre Røthe og Simen Hegstad Krüger valgte å gå rett gjennom og skaffet seg et forsprang på resten. Sistnevnte satte fart i spissen, men hovedfeltet klarte å hente inn OL-vinneren.

Les også: Johaug løfter fram Astrid

Storeslem

På den femte runden begynte flere løpere å kjenne melkesyra og det ble strekk i feltet. Bolsjunov satte fart.

Omtrent 10 kilometer før mål begynte det virkelig å dra seg til. Farten økte, og førstemann til å forsøke å stikke var svenske Jens Burman. Han lyktes ikke, og feltet roet seg litt ned.

19 løpere var samlet da det gjensto tre kilometer. Da satte russerne for alvor fart. Sundby og Røthe var de eneste av de norske som klarte å holde følge. Vylegzjanin klinte til i front, russerne kom først inn på oppløpet. Der var landsmannen Bolsjunov sterkest, mens Vylegzjanin måtte ta til takke med annenplassen.

Andrej Larkov og Ilja Semikov ble nummer tre og fire.