Dopingtatt svensk friidrettsutøver: – Jeg orker ikke forsvare meg mer

<p>Ludmila Engquist og flere andre utøvere anklages for å ha fiklet med dopingtester i 1992.</p>
Ludmila Engquist og flere andre utøvere anklages for å ha fiklet med dopingtester i 1992. Foto: Joachim Lundgren / AP

Den svenske olympiske mesteren, Ludmila Engquist, ble dopingtatt to ganger under sin karrière. Nå rettes det nye dopinganklager mot henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kan ikke forsvare meg mer, jeg orker ikke å forsvare meg mer. Jeg er ekstremt lei meg for alt som skjedde i 2001, men jeg klarer bare ikke mer. Vil man ødelegge meg helt, så ber jeg om hjelp fra Gud, familien min og vennene mine, slik at jeg overlever denne prøvelsen, skriver hun i et brev til den svenske avisen Expressen.

Ludmila Engquist var i en årrekke en av verdens beste løpere på 100 meter hekk. 54-åringen står blant annet med ett OL-gull og to VM-gull. Engquists OL-gull ble tatt i Atlanta-OL i 1996.

I 1995 giftet hun seg med svenske Johan Engquist, og ble senere svensk statsborger. Før det konkurrerte hun for Russland.

I 2001 ble Engquist dopingtatt for andre gang. Etter det har det vært stille stille fra svensken. Nå rettes det nye dopinganklager mot Engquist, som samtidig tar bladet fra munnen.

Forsvant

I 1992 var Engquist og noen andre russiske utøvere i Malmø. Her skal de aktivt ha unngått å avgi en dopingprøve, skriver Expressen.

Ludmila Engquist tar gull på 100 meter hekk under VM i 1997. Foto: Doug Mills / AP
Ludmila Engquist tar gull på 100 meter hekk under VM i 1997. Foto: Doug Mills / AP

En veske med 44 ampuller som inneholdt anabole steroider ble observert i tollen på vei inn i Sverige, men en av lederne for den russiske delegasjonen tok på seg skylden, og hevdet ampullene var til personlig bruk.

En dopingkontroll var planlagt under oppholdet til russerne, men da kontrollørene var på plass, var Engquist og russerne borte. Russerne skal ha vært borte i mellom ti og tolv timer. Fire russere ble dopingtestet samme dag, men ingen av prøvene viste spor av forbudte stoffer.

Nå spekuleres det i om russerne kan ha fiklet med testene.

– Kan ha manipulert testene

Engquist hevder på sin side at russerne ikke forsvant sporløst.

Det gjør meg ekstremt trist og fortvilet at noen etter så mange år, helt plutselig, retter en mistanke mot meg og de andre, skriver hun i brevet til Expressen.

En anerkjent dopingekspert, Arne Ljungqvist, reagerte sterkt da ble konfrontert med opplysningene om at russerne forsvant før dopingtestene i Malmø.

Dette innebærer at de kan ha manipulert testene. Det er fullt mulig, sier Ljungqvist, som var med å etablere Verdens antidopingbyrå (WADA), til Expressen.

Engquist, som i dag bor sammen med familien i Spania, uttalte seg sist i media i 2005. I intervjuet med SVT fortalte hun at hun forsøkte å ta sitt eget liv etter dopingsakene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært