Lereim: – Vi vinner aldri kampen mot doping fullstendig

Inggard Lereim er sjokkert over de siste dagenes avsløringer rundt antidopingarbeidet under OL i Pyeongchang.
Inggard Lereim er sjokkert over de siste dagenes avsløringer rundt antidopingarbeidet under OL i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inggard Lereim er sjokkert over de siste dagenes avsløringer om antidopingarbeidet under OL i Pyeongchang. Han forstår at de skaper frykt blant utøverne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske TV-kanalen ARD satte tidligere denne uken søkelyset på det som skal være grove sikkerhetsbrister og sviktende rutiner i prøvetakingsfasilitetene under vinterlekene i Sør-Korea.

I etterkant har flere store norske vinteridrettsprofiler, blant dem langrennsdronningen Marit Bjørgen, fortalt om prøveglass som sprakk i forbindelse med at dopingprøver skulle avgis.

Også langrennslandslagets medisinske støtteapparatet har bekreftet at måten prøvetakingen ble gjennomført på skapte bekymring. Antidopingprofilen Inggard Lereim kaller informasjonen som har kommet fram «teknisk svikt som er helt utillatelig».

– Det er skremmende å høre Marit (Bjørgen) fortelle om det hun har opplevd for så kort tid siden. Slike ting skjedde jo tidligere da man var i en tidlig fase i utvikling av teknisk utstyr, men at det skjer nå etter alt man har bearbeidet av materiale og prøvd og forkastet, er ikke bra. Det er kort og godt uakseptabelt, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Svensk skistjerne om dopingsvikt under OL: – Helt sykt

Utøversikkerhet

Lereim mener de sprukne prøveglassene dokumenterer at det har vært kvalitetsbrist på de aktuelle produktene, uten at det frikjenner noen av den grunn.

– For kontrollen har vært for dårlig når sånt kan skje. Vi så av og til at glass brast i gamle dager, hadde jeg nær sagt, men at det skjer nå er sjokkerende, sier han.

For Bjørgen og flere andre idrettstopper skapte dopingprøvetakingen i Pyeongchang usikkerhet. Det forstår Lereim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, i høyeste grad. Det er utøvernes sikkerhet dette handler om. Jeg kan godt skjønne at de blir engstelige for manipulering og den slags, sier den svært erfarne antidopingprofilen.

ARD hevder også at konfidensielle papirer lå tilgjengelig i rommet der dopingprøvene ble avgitt uten at noen kontrollører var til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Løfshus om påstått dopingsvikt under OL: – Skuffende

Uakseptabelt

Lereim mener den tyske kringkasterens avsløringer dokumenterer at dopingjegerne fortsatt har en stor jobb å gjøre.

– Dette viser at man aldri må slutte med antidopingarbeidet. Vi vinner aldri den kampen fullstendig. Det må bare bli trangere og trangere å jukse, sier Lereim – og er rask med å legge til:

– Men at det skal svikte på rutiner, slik ARD har meldt, og teknisk utforming av glass, er helt uakseptabelt.

ARD baserer sine avsløringer blant annet på en video kanalen har fått tilsendt fra en varsler som tilsynelatende viser et ulåst kjøleskap med urinprøver inne på et testrom.

Bakgrunn: Tysk TV-kanal hevder å ha avslørt dopingsvikt under OL i Sør-Korea