Det tyske fotballforbundet avviser Özils rasismepåstander

Det tyske fotballforbundet avviser Mesut Özils rasismepåstander.
Det tyske fotballforbundet avviser Mesut Özils rasismepåstander. Foto: Michael Probst / AP

Det tyske fotballforbundet tar selvkritikk i debatten om Mesut Özil, men avviser spillerens rasismepåstander etter 29-åringen valgte å gi seg på landslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Özil kunngjorde søndag kveld at hans landslagskarriere er over. I avskjedsinnlegget tar 29-åringen et kraftig oppgjør med Tysklands fotballforbund (DFB) og forbundspresident Reinhard Grindel.

– Behandlingen jeg har fått av DFB og mange andre, gjør at jeg ikke lenger ønsker å ha på meg tysk landslagsdrakt. Jeg føler meg uønsket og føler det jeg har oppnådd med landslaget siden 2009 er blitt glemt, skrev han.

Midtbanespilleren har vært i hardt vær etter han poserte med Tyrkias kontroversielle president Recep Tayyip Erdogan. Özil har selv tyrkiske røtter.

– I Grindels og hans tilhengeres øyne er jeg tysk når vi vinner, men innvandrer når vi taper, fortsatte Arsenal-profilen.

Forbundet tar selvkritikk

Mandag publiserte DFB en pressemelding om Özils avskjed og uttalelser. Fotballforbundet avviste spillernes påstander om rasisme, men tok selvkritikk for den pågående debatten om spillernes møte med Erdogan.

– Vi avviser på det sterkeste at DFB blir forbundet med rasisme. DFB har i mange år vært svært involvert i integreringsarbeidet i Tyskland.

– Bildene med den tyrkiske presidenten Erdogan har reist spørsmål hos mange i Tyskland. At DFB har bidratt i debatten, tar vi selvkritikk av. Vi beklager at Mesut Özil ikke føler seg godt nok ivaretatt mot rasistiske uttalelser.

– Men det er viktig at Mesut Özil, som Ilkay Gündogan før ham, svarer om bildene, uavhengig av de sportslige resultatene i fotball-VM i Russland. I DFB vinner og taper vi sammen som et lag.

Bakgrunn: Özil gir seg for Tyskland og langer ut mot forbundet

Ønsket med videre

DFB håpet å få med seg 29-åringen videre, men respekterer stjernespillerens avgjørelse.

– Vi er lei oss for at Mesut Özil har gitt seg på landslaget. Det endrer derimot ikke forbundets ønske om å fortsette det suksessfulle integreringsarbeidet, avsluttet forbundet pressemeldingen med.

I Tyrkia får Özil massiv støtte. Flere av landets ministre viste det i sosiale medier.

– Jeg gratulerer Mesut Özil, som ved å forlate landslaget har scoret det vakreste målet mot fascismens virus, skrev Tyrkias justisminister Abdulhamit Gül på Twitter.

– Vi støtter oppriktig denne ærefulle holdningen til vår bror Mesut Özil, skrev den tyrkiske sportsministeren Mehmet Kasapoglu.

Tysklands sosialdemokratiske justisminister, Katarina Barley, synes det er trist at Özil føler seg fremmedgjort.

– Det er alarmerende når en stor tysk landslagsspiller som Mesut Özil ikke lenger føler seg ønsket i sitt eget land og ikke føler seg representert av Tysklands fotballforbund på grunn av rasisme, sier hun.

Özil fikk 92 landskamper, 23 mål og et VM-gull fra 2014 for det tyske landslaget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden