Han ledet an i jakten på bevis for russisk dopingjuks – utsettes for alvorlige trusler

Richard McLaren var en av antidopingtoppene som var samlet i Oslo mandag. Her sammen med Anders Solheim i Antidoping Norge.
Richard McLaren var en av antidopingtoppene som var samlet i Oslo mandag. Her sammen med Anders Solheim i Antidoping Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Professor Richard McLaren er blitt stor fiende av Russland etter McLaren-rapporten som avslørte statsstøttet dopingjuks under Sotsji-OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under mandagens antidopingkonferanse i Oslo kom det fram at McLaren er blitt utsatt for alvorlige trusler.

– Jeg liker ikke å snakke for mye om det. Da må du også snakke om hvilke sikkerhetstiltak du gjør, og det kan gi nyttig informasjon til dem som eventuelt skulle ønske å gjøre noe, sier McLaren til NTB.

– Alt jeg vil si, det er at vi har noen bekymringer. Det meste er rettet mot min stab, ikke meg personlig, men det har også vært ting rettet direkte mot meg. Vi har tatt nødvendige tiltak, fortsetter professor McLaren.

– Føler du deg trygg?

– Du kan aldri føle deg helt sikker. Jeg føler meg vel like trygg på gata som de fleste andre, men jeg er forsiktig, innrømmer mannen som ledet WADA-granskningen av russisk dopingjuks.

Aktuelt: Heiberg: – Jeg er vel den slemme gutten i rommet

Tviler på russisk oppvask

Det kom fram at russerne med statlig hjelp sto for dopingjuks i årene 2011 til 2015. Russerne har stilt flere spørsmål med McLaren-rapporten. Russland har nektet å innrømme at myndighetene var involvert i dopingskandalen.

– De har avvist alt og hevdet det ikke hadde skjedd, men jeg er uenig. Jeg har bevisene, og de bevisene er tilgjengelige for alle. Det viser hva som faktisk skjedd. Spørsmålet er heller hvor utbredt det var og hvor høyt oppe i systemet man faktisk var. Der er det noen usikkerhetsmomenter, men det er ingen tvil om at det var et slikt system. Og de fleste utenfor Russland anerkjenner våre funn, sier McLaren.

– Vil vi igjen kunne stole på at russiske utøvere er rene?

– Dette handler om hvordan mennesker i ulike funksjoner som følger reglene. Dersom du har samme folk på plass som før, kan du ikke tro på dem. Men de har erstattet folk i sentrale rolle, men har de virkelig snudd kulturen og hvordan de etterfølger reglene? Jeg er ikke sikker, sier en skeptisk McLaren.

Som WADAs visepresident Linda Hofstad Helleland og USADA-sjef Travis Tygart, så ønsker McLaren et mer uavhengig kontrollorgan.

– Bindingene til sporten selv må reduseres. Det vil gjøre kontrollorganene mer uavhengig, istemmer professoren.

Aktuelt: Russiske idrettsledere medgir «systematisk dopingprogram»

Slipper ikke unna

Han påpeker også at ingen utøvere kan føle seg sikre på at de slipper unna. For retesting har gjort at tidligere OL-medaljører er blitt avslørt mange år etter at de sto på pallen.

– Mitt første råd til utøverne er selvfølgelig ikke å dope seg. Mitt andre råd er at dersom du gjør, så risikerer du helsen din. Og ikke minst, det er en stor sjanse for at du blir tatt – før eller siden. Det kan skje mange år fram i tid. Du tror du har sluppet unna, men se på retestingen fra Beijing- og London-OL. Mange har mistet medaljer og plasseringer, sier professoren.

Gang på gang ser man at resultatlister må endres etter at dopingjuks er avslørt.

– Det er et stort problem i mange idretter. Retroaktive resultater er et stort problem, spesielt når du ser på rekorder – som hva som skal være tellende verdensrekorder. Men vi må heller ikke glemme forskjellen mellom lagidretter og individuelle øvelser. Skal vi sette en stjerne ved navnene på dem vi mistenker? Jeg ser at noen faktisk gjør det, sier McLaren.

Aktuelt: Helleland om antidopingsystemet: – Situasjonen er uholdbar

Personvernpolicy