Heiberg: – Jeg er vel den slemme gutten i rommet

<p>Gerhard Heiberg er i dag æresmedlem i IOC. <i><br></i></p>
Gerhard Heiberg er i dag æresmedlem i IOC.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

IOC fikk mye kritikk under mandagens antidoping-toppmøte i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRAND HOTEL, OSLO (ABC NYHETER): – Du må starte på toppen og fjerne ordningen der reven passer hønsehuset. Akkurat nå styrer sporten selv antidopingarbeidet, og et slikt system er nødt til å feile om det ikke fikses, sa Travis Tygart under mandagens toppmøte, som var i regi av Antidoping Norge.

Tygart er leder for USADA, det amerikanske antidopingbyrået. I sin tid ledet han dopingjakten på syklisten Lance Armstrong, som ble tatt for doping etter å ha vunnet Tour de France syv år på rad.

Gerhard Heiberg, som er æresmedlem i Den internasjonale olympiske komité (IOC), deltok i en debatt under antidoping-konferansen. IOC fikk rettet kritikk mot seg, noe Heiberg skjønte lite av.

– Jeg er vel den slemme gutten i rommet her, sa han mens tilhørerne humret lett.

– Jeg er overrasket over alt det negative som blir sagt, la Heiberg til.

– Vi vil ta jukserne

IOC har opparbeidet seg et frynsete rykte etter en rekke skandaler. Flere korrupsjonssaker er blitt avslørt, og de har måttet tåle mye kritikk for å ikke ta antidoping-arbeidet på alvor.

Anders Solheim og Travis Tygart under mandagens antidoping-konferanse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Anders Solheim og Travis Tygart under mandagens antidoping-konferanse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi (IOC) har i dag de samme målene som alle andre. Vi vil ta jukserne. Vi mener fortsatt at samarbeidet mellom idretten og myndighetene skal fortsette. Vi føler WADA (Verdens antidopingbyrå) tar skritt i riktig retning. I tillegg vil IOC også ha mer uavhengighet, poengterte Heiberg.

– Ingen her tror at IOC-medlemmer er dårlige mennesker, og alle pengene som er brakt inn til den olympiske bevegelsen de siste 10-15 årene er vanvittig. Men jeg mener IOC ikke er så bra på antidoping-arbeid. Du (Heiberg) sier vi har de samme målene, men du har to mål, som er å promotere deg selv og tjene penger. Antidoping-organaisjoner ønsker ikke å tjene penger, de ønsker ene og alene at rene idrettsutøvere skal vinne, svarte Tygart.

Heiberg påpekte avslutningsvis at han mener ikke det nødvendigvis bare er den sportslige delen av idretten som må endres, men spurte også hvilke representanter myndighetene hadde tenkt å gi en plass i idretten.

I WADA er halvparten av representantene fra myndighetene, mens de resterende representantene er fra idretten.

– Vi trenger et uavhengig antidopingorgan som er uredde for å gripe inn og som ikke trenger å forholde seg til bindinger. De må beskytte sporten utelukkende av hensyn til rene utøvere, sier Tygart til NTB.

Helleland etterlyser konkurrenter

Dopingjeger Richard McLaren og Linda Hofstad Helleland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Dopingjeger Richard McLaren og Linda Hofstad Helleland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Han og i visepresident i WADA, Linda Hofstad Helleland, påpekte flere ganger under mandagens konferanse at IOC må bli mer uavhengig fra idretten, og at personer med dobbeltroller må lukes vekk.

– IOC kunne tatt beslutningen i dag, om de ville, for å fjerne sine representanter i WADA-styret. Du bør heller sette inn egne eksperter i kampen mot doping. Du kan ikke ha folk som skal ta beslutninger i sin egen idrett, sier USADA-toppen.

Helleland går for å bli WADAs neste president. Hun etterlyste motkandidater under mandagens konferanse.

– En av de viktigste endringene jeg jobber for er mer åpenhet, mer demokrati og mer uavhengighet. I uavhengighet mener jeg at man må ha systemer der det ikke stilles spørsmål om bukken passer havresekken. Jeg vil jobbe med konkrete tiltak, selv om det er for tidlig å si mer om det, men Tygart har gjort gode observasjoner om hvordan vi kan gå vekk fra interessekonflikter og habilitetsspørsmål som mange mener er for dominerende i internasjonal sport, sa en offensiv Helleland.

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, sa fra talerstolen at endringer i antidoping-arbeidet må skje raskt.

– Vi har mye å gjøre, men utøverne kan ikke vente på oss. Karrierene deres er for korte til det, sa han.

Les osgå: Helleland advarer mot stadig mer sofistikert dopingjuks

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden