Selvmål på overtid ga Iran 1-0 over Marokko

Aziz Bouhaddouz stuper fram og nikket ballen i eget mål. Selvmålet på overtid ga Iran 1-0-seier over Marokko i fotball-VM. Foto: Themba Hadebe, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fire og et halvt minutt på overtid stupte innbytter Aziz Bouhaddouz fram og nikket ballen i eget mål. Dermed vant Iran 1-0 over Marokko i fotball-VM.

Bouhaddouz, som er klubbkamerat med Mats Møller Dæhli i St. Pauli, prøvde å klarere Ehsan Haji Safis frispark fra venstre. Han skulle nikke unna ved nærmeste stolpe, men det ble helt feil, og ballen føk utakbart inn i hjørnet.

Det er nesten åtte år siden forrige gang et lag fra Asia jublet for seier i et VM-sluttspill for menn. Siden Japan slo Danmark 3-1 i sørafrikanske Rustenburg 24. juni 2010 var status for Asia 0 seirer, 4 uavgjorte og 12 tap.

– En storartet fotballkamp. Man trenger litt flaks for å vinne en slik kamp, men jeg tror ikke Marokko regnet med så sterk motstand. En herlig seier for oss, sa Irans landslagssjef Carlos Queiroz.

For marokkanerne ble det bitter skuffelse igjen, 20 år etter det som for dem var ikke mirakelet, men tragedien i Marseille. Marokko spilte sin forrige VM-kamp den for nordmenn uforglemmelige kvelden i 1998 da Norge slo Brasil og gikk videre i VM på Marokkos bekostning. Marokkanerne hadde jublet for 3-0 over Skottland, men gråt og raste da Norge vendte til seier. De gråt igjen da de fredag falt for eget grep.

– Jeg ville vært skuffet om kampen hadde endt 0-0. Det som skjedde på overtid var det verste som kunne hende. Null poeng i åpningskampen gjør det vanskelig, men vi må prøve å reise oss, sa Marokkos landslagssjef Hervé Renard.

Hastverk

Norge tapte i åttedelsfinalen i 1998 og har siden ventet forgjeves på et nytt VM-sluttspill. For Marokko var ventetiden over fredag, og laget så ut til å ha hastverk med å ta igjen det tapte da Iran ble trykket tilbake fra start.

Iveren tok overhånd da Hakim Ziyech fikk skuddmulighet på et hjørnespark etter noen få minutter, men bommet fullstendig på ballen.

I det 19. minutt var det nesten ikke til å tro at ballen ikke endte i mål etter et vanvittig marokkansk bombardement inne i feltet. Etter tur prøvde Ziyach, Younes Belhanda, Medhi Benatia og Romain Saïss skuddfoten, men avslutningene ble reddet eller blokkert.

Kampen mellom to vanligvis gjerrige lag med europeiske trenerringrever på benken (portugisiske Queiroz for Iran, franske Renard for Marokko) ble overraskende temporik, åpen og underholdende. Etter hvert viste også iranerne at de har offensive kvaliteter.

Kjempesjanse

Lagets kontringsstyrke satte Marokko-forsvaret på prøver, og et par minutter før pause fikk Iran en gigantsjanse. Omid Ebrahimi vant ballen fra Belhanda og satte i gang en kontring der Sardar Azmoun spilte vegg med Karim Ansarifard og var gjennom. Keeper Monir El Kajoui holdt seg på beina, avverget med en beinparade og fikk også en hånd på returen.

Marokko hadde ballen dobbelt så mye som Iran i første omgang, men det var en kamp som levde for fullt.

Også i annen omgang var det mange dramatiske situasjoner, men litt for ofte handlet det om spillere som vred seg i smerte etter tøffe dueller, og som tidvis omringet dommeren i håp om at motspillere skulle straffes.

Marokko var hakket bedre, og ti minutter før full tid sendte Ziyech i vei et følsomt skudd som hadde vært et vinnermål verdig. Irans målvakt Ali Beiranvand måtte ut i full strekk for å få hånden på ballen og slå den til hjørnespark.

Iran måtte se sin måljeger Alireza Jahanbakhsh bæres ut med skade i sluttfasen. Det er dårlig nytt foran de gjenstående kampene mot Spania og Portugal, men fredag bød en marokkansk spiss på målet som avgjorde.