Svensk VM-matgilde reddet

Sveriges landslagssjef Janne Andersson og hans spillere får god mat under VM. Foto: AP Photo/Antonio Calanni, File / NTB scanpix
Sveriges landslagssjef Janne Andersson og hans spillere får god mat under VM. Foto: AP Photo/Antonio Calanni, File / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter flere «njet» kom til slutt et «da». Dermed var St. Hansfeiringen til den svenske VM-troppen i fotball berget. Nå kommer både sild og laks på bordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross at viktige kamper står på programmet de kommende dagene ønsker de svenske VM-spillerne å feire St. Hans, eller midsommar som svenskene kaller det, på klassisk vis. Lenge så det ut til å bli vanskelig.

Russiske myndigheter var nemlig ikke overbegeistret for at den svenske troppen skulle fly inn 130 kilo ekstra mat i forbindelse med markeringen.

– Det var 130 kilo som myndighetene ikke ønsket at vi skulle få med oss inn, sier den svenske VM-kokken Mats Broström.

Fikk til slutt «da»

– Vi har jobbet mye med dette, og de ville ha veterinærgodkjennelse på hvert eneste produkt. Å få en veterinær til å reise til Kavli til å se på kaviar? Det koster … Det gikk bare ikke, tilføyer han.

Broström innrømmer nå at man en stund hadde gitt opp håpet om å redde midsommarfesten i Russland, men så kom snuoperasjonen fra russisk hold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi sa vi skulle droppe det hele, men helt plutselig fikk vi beskjed om at «dere er velkomne med alt sammen». Det er vel sånn det er i Russland. Det er nei, nei, nei, og deretter er det positivt, sier kokken.

En del av den svenske matleveransen besto av ulike typer sild, laks, kaviar og annen klassisk svensk sommermat.

– Ja, og vi har også falukorv og glutenfri pasta, sier Broström.

Mat, mat, mat

– Hvordan ser VM-menyen ut?

– Det blir mye karbohydrater, mye pasta, og jeg prøver å sørge for at det blir variasjon på alt vi serverer. Jeg holder meg til husmannskost til lunsj, og så blir det finere mat til middag. Kanskje en kjøttbit med en god rødvinssaus til, eller laks med en god saus.

VM handler mye om mat. Spillernes største inntak av næring skjer etter trening og kamp. Umiddelbart etter åpningskampen mot Sør-Korea i Nizjnij Novgorod blir det pizza i garderoben.

På reisen tilbake til basen i Gelendzijk blir det mer mat, og vel tilbake på hotellet spiser spillerne igjen.