Falla om FIS-forslag: – Da kan vi like gjerne kle oss ut også

Maiken Caspersen er skeptisk til tankene om å fjerne den klassiske langrennssprinten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Maiken Caspersen er skeptisk til tankene om å fjerne den klassiske langrennssprinten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maiken Caspersen Falla har ikke mye til overs for tankene om å droppe klassisk langrennssprint og eventuelt legger inn hopp i framtidige fristilssprinter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Langrennsprofilen har fått med seg tankene som lederen for langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Vegard Ulvang, uttalte mandag.

Nylig ble det årlige høstmøtet i Det internasjonale skiforbundet (FIS ) avholdt. På møtet ble blant annet terminlisten for sesongen 2018/19 diskutert og nesten bestemt.

Langrennskomitéleder i FIS, Vegard Ulvang, fortalte at renndirektør Pierre Mignerey utfordret nasjonene til å vurdere mulighetene for å endre konkurranseprogrammet. I første omgang er det snakk om mulige endringer i VM- og OL-programmet.

– Det er absolutt sannsynlig at det blir endringer i mesterskapsprogrammet i langrenn. Det kan bli vedtatt på kongressen i mai, sa Ulvang til NRK.

Her er enkelte av forslagene som ble presentert:

  • Kutte ut 15/30 km fellesstart med skibytte
  • Innføre 15/30 km jaktstart, med utgangspunkt i resultatene fra 10/15 km intervallstart
  • Droppe klassisk sprint. Alle sprinter blir dermed i fristil – gjerne med innlagte elementer av skicross, for eksempel hopp
  • Lagsprint med en utøver av hvert kjønn

Ulvang påpekte at dette kun er løse forslag, og at ingenting er blitt behandlet foreløpig. Forslagene skal behandles til våren, og disse kan tre i kraft fra og med Seefeld-VM i 2019.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Langrennskomitéleder i FIS, Vegard Ulvang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Langrennskomitéleder i FIS, Vegard Ulvang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Da kan vi like gjerne kle oss ut også, og det står jeg for. Det der er jeg veldig imot, sier Maiken Caspersen Falla til NTB.

Les også: Langrennsekspert: – Kun to utøvere kan slå Bjørgen

Skjerpede regler

Falla har samtidig en viss forståelse for at den klassiske sprinten ble et tema på høstmøtet, selv om hun ikke er enig i at øvelsen har utspilt sin rolle.

– Jeg skjønner på en måte at de vurderer å fjerne klassisk sprint, for det har jo vært mye juks, gråsoner og diskusjon rundt regelbrudd eller ikke regelbrudd. Jeg har irritert meg over sånne ting selv også, men samtidig tror jeg vi har kommet godt på vei med stakefrie soner, og jeg føler at vi har tatt gode steg, sier romerikingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kunne vi bare fått enda mer skjerpede regler, tror jeg det er veien å gå. Det er viktig å bevare klassisk, for det skiller oss fra alt annet. Skal vi bare skøyte, blir vi skiskyting uten skyting. Vi har klassisk og sprint, og for meg er det litt av det som gjør langrenn til langrenn, tilføyer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om fire måneder står Falla på startstreken under OL i Pyeongchang som regjerende mester i sprint. Sprinten i Sotsji i 2014 vant hun nettopp i klassisk stil.

Les også: Norske sponsorer dropper OL i Sør-Korea

Vil bevare sjelen

Tankene om å legge inn hopp i sprinttraseen er ikke nye. Det har til en viss grad vært utprøvd tidligere. Falla håper at ideen denne gangen blir værende på tegnebrettet.

– Skal vi begynne med hopp, må vi endre utstyr, og da spørs det om det er langrenn lenger, sier hun.

Falla er opptatt av at langrenn også skal være langrenn i framtida.

– Vi må bevare sjelen vår. Det håper jeg de husker på, sier sprintdronningen.

Endringene som ble diskutert på det omtalte høstmøtet, innebærer også at jaktstarten gjør comeback på mesterskapsprogrammet på bekostning av dagens fellesstart med skibytte.

Endringene skal opp igjen når FIS-toppene møtes til våren. De blir tidligst realitet under VM i Seefeld i 2019.

Les også: OL-været: Storm i kastene, grus i sporet og 30 graders temperaturforskjell