Bae om Carlsen: – Presset og litt ute av balanse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsens tabbeliste blir stadig lenger i sjakk-VM og kostet ham dyrt mandag. – Formsvikt, sier sjakkekspert Torstein Bae om nordmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kollega Simen Agdestein mener Karjakin nå er 80-20-favoritt. Mandag tapte Carlsen med hvite brikker mot remis-kongen fra Russland.

I løpet av noen trekk forsvant favorittstempelet over på russiske hender. Bookingselskapet sier nå 1,40 – 2,70 i odds fordel Karjakin.

Carlsen virker ikke å ha truffet med innprikkingen av en mental formtopp.

Les også: Carlsen risikerer bot etter å ha brutt reglene

– Kan tyde på formsvikt

– Det kan tyde på en formsvikt. Det er naturlig å tro at det er presset som spiller inn. Jeg ser det som litt usannsynlig at det skjer tilfeldig i et VM. Magnus har spilt seg til flere store sjanser så langt, men ikke klart å putte ballen i mål. Han virker litt preget og ute av balanse, sier Bae til NTB.

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin Foto: Shannon Stapleton / Reuters
Magnus Carlsen og Sergej Karjakin Foto: Shannon Stapleton / Reuters

– Det virker som han ikke helt klarer å roe seg, og så baller det seg bare på, men jeg tviler på at det står på forberedelsene til Magnus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For sjakkspillere er det altså ikke snakk om bom i høydetrening, en halv lårhøne eller tilløp overtrening om man ikke spiller godt.

Les også: Sjakkekspert skremt av Carlsen-tabber

Irritert

– Magnus har gjort gjentatte tabber i disse VM-partiene, sier Bae.

Carlsen var sint etter tapet, og han brøt reglene da han forsvant for pressekonferansen kom i gang.

VM fortsetter med partier torsdag og fredag.

Kampen går i best av tolv partier. Klarer Karjakin, også kalt sjakkens Drillo, remis i de fire neste partiene, er alt over.

Da går VM-tittelen fra Norge til Russland. I så fall må Carlsen vinne neste kandidatturnering for å få en mulighet til revansj mot Karjakin.

Les også: Carlsen: – Flaks at jeg ikke tapte

– Kan ha vært en vekker

Magnus Carlsen
Magnus Carlsen

– Karjakin vant fordi han var den som holdt hodet kaldest. Han fikk et voldsomt tilbakeslag tidlig i kampen da han rotet bort seieren, og så fikk han det jevnt igjen etter tidskontrollen før han til slutt snudde til seier, sier Bae on nattens parti.

Agdestein holder Karjakin som soleklar 80-20-favoritt til å ta gullet.

– Det kan være Magnus har lullet seg inn i troen på at dette ville bli lett match. Dette blir meget vanskelig for ham, men det kan også ha vært vekkeren han trengte, sier Agdestein til NTB.