Sjakkekspert skremt av Carlsen-tabber

Magnus Carlsen venter fortsatt på sin første seier i VM-kampen mot Sergej Karjakin. Alle de sju første partiene har endt med remis. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Magnus Carlsen venter fortsatt på sin første seier i VM-kampen mot Sergej Karjakin. Alle de sju første partiene har endt med remis. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen har på få dager sluppet med skrekken to ganger i sjakk-VM. – Urovekkende, mener stormester Kjetil A. Lie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter sju partier står Carlsen og Sergej Karjakin med 3,5 poeng hver. Fortsatt venter en hel sjakkverden på den første seieren i New York.

Carlsen har fordel av å ha hvite brikker i tre av de fem siste partiene. Seier i ett av dem kan til slutt vise seg å være nok til å forsvare VM-tittelen. Likevel roper Lie et varsku. Stormesteren ble skremt av det han så av Carlsen i søndagens parti.

– I mine øyne var dette partiet svært illevarslende. Carlsen fikk igjen en bedre stilling etter åpningen, men overså en fin mulighet til å få en sterk fordel. Litt senere gjorde han tårntrekket som han selv innrømmer va

Les også: Remis i 7. parti mellom Carlsen og Karjakin

For avslappet

Før helgen havnet Carlsen plutselig i trøbbel etter papirkluss, men berget i havn en remis. To partier senere gjorde han igjen en helt unødvendig feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er normalt i en VM-match at nerver spiller en rolle når det står og vipper, men med Magnus sin standard er det svært urovekkende at noe som dette skjer i to av de tre siste partiene, mener Lie.

Han føler Carlsen framstår i overkant avslappet i sitt tredje sjakk-VM.

– For meg virker det som han absolutt ikke er i modus. Normalt er han mer innbitt.

– Når var det sist Magnus Carlsen spilte sju partier på rad uten seier? For meg er det mange ting som tyder på at han sliter i den psykologiske nervekampen som har oppstått mellom de to spillerne. I de første fire partiene var jeg ikke i tvil om at Carlsen var i førersetet psykologisk, men etter de tre siste rundene er rollene snudd på hodet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjakkpresidenten: – Carlsen kler av Karjakin

Når eksploderer det?

Samtidig understreker Lie at det også er grunn til optimisme. Han peker på at Karjakin selv spiller slapp sjakk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han virker på meg å være i overkant forsiktig i sin spillemåte.

Mandag spiller Carlsen endelig med hvite brikker igjen etter to strake partier med svart. Lie er spent på hvordan innspurten blir.

– Hvis Magnus klarer å finne igjen sitt normale nivå, tror jeg han vinner. Hvis han fortsetter trenden han viste i parti fem og sju, tror jeg Karjakin vinner. Det kan eksplodere når som helst. Nervene er helt tydelig utenpå begge spillerne nå. Spenningen er til å ta og føle på, sier han.

Les også: Carlsen: – Ble ikke så veldig spennende

Dette er de gjenstående VM-partiene:

* 8. parti (21/11): Carlsen (hvit) – Karjakin (svart)

* 9. parti (23/11): Karjakin (hvit) – Carlsen (svart)

* 10. parti (24/11): Carlsen (hvit) – Karjakin (svart)

* 11. parti (26/11): Karjakin (hvit) – Carlsen (svart)

* 12. parti (28/11): Carlsen (hvit) – Karjakin (svart)

Førstemann til 6,5 poeng er sikret VM-tittelen. Hvis stillingen fortsatt er lik etter tolv partier, skal det hele avgjøres gjennom et omspill 30. november.