Norge møter et Tsjekkia i krise

Per-Mathias Høgmo under landslagets trening i Berlin mandag. Som sin tsjekkiske kollega Karel Jarolim kjemper han for jobben sin i fredagens VM-kvalifiseringskamp. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix
Per-Mathias Høgmo under landslagets trening i Berlin mandag. Som sin tsjekkiske kollega Karel Jarolim kjemper han for jobben sin i fredagens VM-kvalifiseringskamp. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før fredagens skjebnekamp i VM-kvalifiseringen har Norge og Tsjekkia det til felles at det er landslag i krise med landslagssjefer i ytterste fare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Per-Mathias Høgmo prøvde ved samlingens start å snakke opp motstanderen.

– Tsjekkia er et godt lag som har fått veldig dårlig betalt i sine to hjemmekamper mot Aserbajdsjan og Nord-Irland (begge 0-0). De har opplevd det samme som vi gjorde i Aserbajdsjan, å skape flere sjanser enn motstanderen uten å få betalt, sa han.

Like fullt er det mot et lag uten scoring i sine tre første VM-kvalifiseringskamper Høgmo jager seieren som kan berge jobben hans. Høgmo har brukt hele 19 spillere i Norges tre første kamper, men hans tsjekkiske kollega Karel Jarolim har brukt smått utrolige 24 og famler tilsynelatende i blinde etter en startellever.

Mandag supplerte Jarolim sin tidligere uttatte tropp med fem nye spillere, to av dem debutanter (Michael Krmencik og Antonin Barak). Han har gjort et forsøk på å overtale 35-årige David Lafata til å gjøre landslagscomeback, men fikk nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Keeper Tomas Vaclic er den eneste tsjekker med full spilletid i VM-kvalifiseringen så langt. Ladislav Krejcí er den eneste andre som har startet alle tre kamper. Václav Kadlec er den tredje som har vært på banen i alle kampene, men han er ikke i troppen nå. Åtte nordmenn har mer spilletid enn ham i kvalifiseringen.

Flere tsjekkiske profiler er ute med skade, andre har avsluttet sin landslagskarriere. Det ville vært vanskelig å finne et gunstigere tidspunkt å møte fotballnasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oppløftende helgefasit for Høgmo

Må eller ikke?

– Vi må spille på våre styrker og straffe tsjekkerne der de er sårbare. Det blir en utfordrende kamp mot en god motstander som «må» vinne, sier Høgmo.

«Må» gjelder like mye for et norsk lag som er uten scoring og poeng mot lag som ikke heter San Marino og er blant verdens 11 dårligste landslag. Likevel er Høgmo unnvikende på spørsmål om kampen er ekstra viktig for ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler om tre poeng og å vinne en bortekamp. Jeg tror ikke Norge har vunnet i Tsjekkia. Det nærmeste var vel treningskampen vi spilte der i 2014, som endte 2-2, sier han og har et poeng.

Mer suksessrike norske landslagssjefer har kommet til kort i Praha. I 1995 trengte Egil «Drillo» Olsens landslag ett poeng på Sparta stadion for å ta seg til EM-sluttspill, men tapte 0-2 og ble hjemmesitter. Ti år senere tapte Åge Hareides landslag 0-1 både hjemme og borte i toeromspill om en plass i VM-sluttspillet.

Les også: Høgmos råd til Johaug

– Ni poeng!

Høgmos lag spilte faktisk en av sine beste kamper da det ble 2-2 mot Tsjekkia på Eden stadion for to og et halvt år siden. Samme sted spilles fredagens kvalifiseringskamp. Landslagssjefen vil ikke medgi at den kampen er være eller ikke være for Norges sjanser til å kvalifisere seg til VM.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uansett utfall skal vi møte både Tsjekkia, Aserbajdsjan og Nord-Irland på hjemmebane, og det er ni poeng. Vel, det er mulighet for ni poeng. Så får vi ta det derfra, sier han.

Høgmo fryder seg over en skadefri tropp etter at landslaget har vært herjet av forfall tidligere i år. Tirsdag får laget en aldri så liten peptalk fra statsminister Erna Solberg før det fortsetter å trene på å slå Tsjekkia.

– Selvsagt har vi en klar plan for hvordan vi ønsker å gå inn i denne kampen, sier Høgmo, som for en gangs skyld har noen hyggelige problemer.

– Laguttaket blir positivt utfordrende.

Les også: Selnæs utestengt i fire kamper