Meny

Agent-Solbakken unngår etterforskning

FIFA dropper sak mot fotballagent Jim Solbakken. Foto: Chris Fairweather (Huw Evans Agency/NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) eller Norges Fotballforbund (NFF) har funnet grunnlag for å etterforske fotballagenten Jim Solbakken.
Disse Solbakken-overgangene ble undersøkt:
 • Håvard Nordtveits overgang fra Haugesund til Arsenal i 2007.
 • Veigar Pall Gunnarssons overgang fra Stabæk til Nancy i 2008.
 • Jo Inge Bergets overgang fra Lyn til Udinese i 2008.
 • Mame Biram Dioufs overgang fra Molde til Manchester United i 2009.
 • Anders Lindegaards overgang fra Aalesund til Manchester United i 2010.
 • Jonathan Parrs overgang fra Aalesund til Crystal Palace i 2011.
 • Even Hovlands overgang fra Sogndal til Molde i 2012.
 • Tommy Høilands overgang fra Sandnes Ulf til Molde i 2013.
 • Fredrik Gulbrandsens overgang fra Lillestrøm til Molde i 2013.
 • Per Egil Flos overgang fra Sogndal til Molde i 2013.
 • Mats Møller Dæhlis overgang fra Manchester United til Molde i 2013.
 • Ole Gunnar Solskjærs signering for Cardiff i 2014.
 • Mats Møller Dæhlis overgang fra Molde til Cardiff i 2014.
 • Jo Inge Bergets overgang fra Molde til Cardiff i 2014.

FIFA har vurdert de internasjonale overgangene, mens NFF har vurdert overgangene som reguleres av NFFs eget regelverk. Begge forbundene konkluderte med at det ikke er grunnlag for videre etterforskning av fotballagenten Jim Solbakken.

Det er konklusjonene FIFA og NFF presenterte fredag. Det har stormet rundt Solbakken de siste månedene, men han går klar alle beskyldningene.

De siste to månedene har FIFA undersøkt overganger der Solbakken har vært involvert. Agenten er blitt anklaget for «dobbeltspill» i forbindelse med flere spilleroverganger.

– Etter å ha analysert saken, har formannen i FIFAs disiplinærkomité kommet frem til, basert på dokumentasjonen og informasjonen FIFA nå har hatt tilgjengelig, at det ikke er noe grunnlag for å åpne disiplinærsak mot spilleragent Jim Solbakken, skriver forbundet i en epost som blant andre VG har mottatt.

Bakgrunn: Åpner granskning mot norsk agent

– Ingen nye opplysninger

Tidligere har Norges Fotballforbund studert 14 klubbskifter der Solbakken var agent. Det var NFF som sendte saken videre til FIFA.

– NFF ba FIFA vurdere de aktuelle internasjonale overganger og oversendte all relevant informasjon. NFF har selv vurdert forhold som reguleres av forbundets eget regelverk, opplyser forbundet.

– Ved flere overganger innhentet NFF på det aktuelle tidspunktet tilleggsinformasjon fra involverte parter. Vi vurderte det dit hen at det ikke var grunnlag for opprettelse av sak, og vi kan ikke se at det i senere tid har fremkommet vesentlige, nye opplysninger i mediene eller gjennom informasjon fra andre parter i sakene vi har gjennomgått på nytt, sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF.

Hangeland-bot

Jim Solbakken har hele veien bedyret sin uskyld. I mars 2012 ble han bøtelagt med 10.000 sveitserfranc (63.000 kroner etter daværende kurs) av FIFA for sin rolle i Brede Hangelands overgang fra FC København til Fulham i 2008.

Siden den gang har det blant andre vært stor oppmerksomhet rundt salget av Mame Biram Diouf fra Molde til Manchester United i 2009. Siden dette er en internasjonal overgang, faller den under FIFAs jurisdiksjon.

FIFA har konkludert med at saken ikke gir grunnlag for sanksjon. NFF behandlet opplysninger rundt overgangen i 2009, og da konkluderte forbundet, som FIFA, med at det ikke var grunn til å gå videre med saken.

I tillegg til 13 spilleroverganger er det også blitt sett nærmere på om Solbakken har opptrådt kritikkverdig i forbindelse med at Ole Gunnar Solskjær skrev under som Cardiff-manager i 2014.
Populært