- Et løft for hele sporten

Leder av langrennskomiteen i FIS, norske Vegard Ulvang, mener Oslo-VM vil gi et løft til de nordiske grenene inne ski. Foto: Scanpix
Leder av langrennskomiteen i FIS, norske Vegard Ulvang, mener Oslo-VM vil gi et løft til de nordiske grenene inne ski. Foto: Scanpix

FIS' Vegard Ulvang mener Kollen-VM vil blåse nytt liv i skidrettens nordiske grener.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (ABC Nyheter): Før mesterskapet er i gang mener lederen av langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS) at Oslo-VM vil gi et løft for skiidrettens nordiske grener.

- TV-produksjonen fra mesterskapet vil trolig bli spektakulær, med blant annet HD-kvalitet og bilder tatt fra luftskip. Gjennom dette er jeg sikker på at dette VM vil blåse et friskt pust inn i de nordiske grenene innen skisporten, sier Vegard Ulvang til ABC Nyheter.

- Kontroll

NRK står som «host broadcaster» og har akkreditert ikke mindre enn 246 personer inn i VM-anlegget. Det er NRKs største enkeltsatsing siden OL i Lillehammer i 1994. Hele 120 fjernsynskameraer vil bli tatt i bruk og totalt 120 timer med VM-stoff skal bli kringkastet.

FIS-representanten sier i minuttene før de første løperne legger i vei at han kjenner seg igjen fra tiden han selv var en aktiv løper.

- Det er en spent og noe nervøs stemning nå like før det braker løs. Det gjelder alle involverte, både aktive, ledere og ikke minst de som holder tak i alt rundt mesterskapet.

- Men alt virker å være under kontroll, fortsetter Ulvang.

Les også:Trøbbel på VMs åpningsdag

Ulvang vant i løpet av sin aktive periode aldri et individuelt VM-gull, men var med på de norske gullagene i stafett i både Val di Fiemme i 1991 og i Falun tre år senere.

Til tross for at alt tilsynelatende er i rute trekker han opp hva han tror vil bli den største utfordringen for utøverne i 2011-VM.

- Kollen er et fantastisk anlegg og er det perfekte sted å arrangere store mesterskap. Men det er litt trangt her og det kan by på utfordringer, forteller han til ABC Nyheter.

Dansk jubel

På VMs første dag var det kvalifisering om å få bli med videre i mesterskapet. Ti kvinner og ti menn skulle kjempe om å få gå henholdsvis 10 og 15 kilometer.

I kvinneklassen stilte 16 løpere til start og det ble en dansk jente som gikk til topps.

- Det var gøy å gå, og gøy å vinne. Jeg gikk ut sist så jeg kunne se ryggen til deltageren foran meg, sier Niviaq Chemnitz Berthelsen til Oslo-VMs egne hjemmesider etter endt løp.

Hun sier videre løypene i Kollen var av det tøffe slaget, men at publikum løftet henne frem.

- Løypene her i Holmenkollen var harde med mange bakker. Det var ikke så mange stakepartier. Men publikum er fantastisk.

Les også: Tøff sprintløype i Kollen

Boit ute

I herreklassen stilte 48 løpere til start. Den kenyanske «norgesvennen» Philip Boit havnet langt nede på listen og blir ikke å se på herrenes 15 kilometer. Med over syv minutter bak vinneren Benjamin Koons (New Zealand) ble Boit bare nummer 42.

Les mer om ski-VM på Startsiden

Les flere sportsnyheter her

Les flere nyheter her