Vedum vil gi mediene tilgang på informasjon for å avdekke hvitvasking

Forslaget fra regjeringen går ut på å gi tilgang på opplysninger i et register om såkalte reelle rettighetshavere. Finansministeren sier det vil være sentralt i kampen mot hvitvasking, terrorfinansiering og økonomisk kriminalitet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Forslaget fra regjeringen går ut på å gi tilgang på opplysninger i et register om såkalte reelle rettighetshavere. Finansministeren sier det vil være sentralt i kampen mot hvitvasking, terrorfinansiering og økonomisk kriminalitet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mediene skal få tilgang på et register som kan bidra til å avdekke hvitvasking, terrorfinansiering og økonomisk kriminalitet, ifølge et forslag fra regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget går ut på å gi tilgang på opplysninger i et register om såkalte reelle rettighetshavere, i tillegg til offentlige myndigheter og rapporteringspliktige etter hvitvaskingsloven.

Reelle rettighetshavere er personer som kontrollerer virksomheter gjennom stemmerett eller eierandel.

– Regjeringens mål er å etablere et så åpent register som mulig. Registeret vil forebygge at selskaper og andre juridiske enheter misbrukes av kriminelle, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

I tillegg til mediene, skal sivilsamfunnsorganisasjoner og utdanningsinstitusjoner få tilgang på registeret, ifølge forslaget.