Natos fremtid i fare: – Vi må regne med en vesentlig svekket vestlig forsvarsallianse

USAs tidligere president Donald Trump under Nato-toppmøtet i Watford 4. desember 2019. Trump skal ha advarte om at han ville tillate Russland å gjøre hva de vil mot Natos medlemsland som ikke bruker to prosent av BNP på forsvar.
USAs tidligere president Donald Trump under Nato-toppmøtet i Watford 4. desember 2019. Trump skal ha advarte om at han ville tillate Russland å gjøre hva de vil mot Natos medlemsland som ikke bruker to prosent av BNP på forsvar. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Donald Trump igjen skulle bli valgt til president i USA, vil det trolig få svært store konsekvenser for Nato og forsvaret av Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Talspersoner i flere europeiske land har i lengre tid uttrykt uro for hva som kan skje den dagen Trump eventuelt gjør comeback som president.

Frykten er at USAs bidrag til forsvarsalliansen vil bli kraftig redusert, og forpliktelsen til å stå skulder ved skulder med Europa, vil kunne forvitre.

Les alt om krigen i Ukraina her

Skulle det skje må Europa være forberedt på å håndtere sin egen sikkerhet uten USAs hjelp. Da vil Nato, slik vi kjenner det i dag, være historie.

Det vil i så fall være gode nyheter for Vladimir Putin og Russland.

– Kan føre oss inn i en ny tid med stormaktskriger

– Vi må generelt regne med en vesentlig svekket vestlig allianse. Trump er mye mer villig til å forholde seg transaksjonelt til USAs motstandere, som en businessman. Når det er sagt, var Trump ikke uten politiske seire og resultater utenrikspolitisk. Andre land viste trolig tilbakeholdenhet fordi de ikke visste hva Trump kunne finne på å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet, til ABC Nyheter.

Se video: Største øvelsen siden den kalde krigen

– Hvordan vil Nato bli påvirket dersom Trump vinner valget i november?

– Faren for både Nato og Vesten er at USA trekker seg tilbake fra verdenspolitikken og ikke lenger ønske å lede. Det kan føre oss inn i en ny tid med stormaktskriger, svarer Mjelde.

– Jeg tror vi maksimalt vil se én enkelt hjelpepakke til Ukraina til

– Hvordan vurderer du den fastlåste situasjonen i Representantens hus med tanke på Ukraina-støtte?

– Jeg tror vi maksimalt vil se én enkelt hjelpepakke til Ukraina til. Vinner Biden gjenvalg, kan det komme mer, men det kan være for seint for Ukraina.

– Joe Biden har advart mot mulig diktatur og demokratiets sammenbrudd i USA hvis Trump vinner. Er dette å ta for hardt i?

– Vanskelig å si. Jeg tror ikke Trump har noen tanker om at han vil avvikle demokratiet. Jeg er mer bekymret for at USA uforvarende mister demokratiet fordi Trump mangler sperrer og kan misbruke makten sin uten at han forstår det selv, advarer Hilmar Mjelde.