SV gjør sin beste måling noensinne – på bekostning av Ap

SVs partiledelse, med Kirsti Bergstø i midten, kan glede seg over den beste meningsmålingen noensinne gjort av Opinion.
SVs partiledelse, med Kirsti Bergstø i midten, kan glede seg over den beste meningsmålingen noensinne gjort av Opinion.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet fortsetter den negative trenden og statsrådsbyttene ser ikke ut til å ha en umiddelbar effekt. Samtidig ser SV ut til å dra nytte av Aps situasjon, og gjør sin beste Opinion-måling noensinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV aldri hatt høyere oppslutning på en Opinion-måling, siden analysebyrået startet med partimålinger tilbake i 2007. Partiet får en oppslutning på 11 prosent på novembermålingen. Det er en økning på 2 prosentpoeng fra forrige måling.

SV-leder Kirsti Bergstø kaller resultatet inspirerende og mener at politikk er bakgrunnen for de gode tallene.

– Det er en veldig god måling og det gjør meg glad. Det er veldig gledelig å se at flere ønsker å stemme SV. Det betyr at flere ønsker kraftfull politikk både for økonomisk omfordeling, for sterke fellesskap og for at folk skal komme sterkere ut av dyrtiden, men også for miljøet og for å ta vare på naturen, sier Bergstø til ABC Nyheter.

Alle endringene er innenfor feilmarginene.

Made with Flourish

Gunstig posisjon

Ekspertene er samstemte om at Sosialistisk Venstreparti har havnet i en god posisjon de siste årene. De trekker frem SVs frie rolle utenfor regjering som den viktigste forklaringen. Her kan SV både få gjennomslag for sine kjernesaker, samtidig som de kan kritisere regjeringer i saker de er uenige om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opinions partimåling på vegne av Altinget/ABC Nyheter for november 2023

Ap: 18,0 prosent (-2,2)
Høyre: 26,3 prosent (+0,7)
Sp: 5,9 prosent (-0,1)
Frp: 13,3 prosent (+1,0)
SV: 11,0 prosent (+2,0)
Rødt: 4,9 prosent (-1,6)
Venstre: 5,8 prosent (-0,1)
MDG: 4,4 prosent (+0,3)
KrF: 3,8 prosent (+0,5)
Andre: 6,6 prosent (-0,3) – størst av disse er INP med 3,7 prosent (-1,1)

Opinions partibarometer for november 2023 er basert på telefonintervjuer av et tilfeldig utvalg av 1000 personer.

73 prosent har avgitt svar om partipreferanse.

Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 24. til 30. oktober.

Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt: «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» – «Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»

Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3,2 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.

Kilde: Opinion

Både Opinion-rådgiver Martin Stubban og valgforsker Johannes Bergh er enige i at SV i tillegg gagner på regjeringspartienes, og særlig Arbeiderpartiets, dårlige oppslutning.

– Denne regjeringen er jo ikke akkurat veldig populær og særlig Ap og SV har ofte stor utveksling av velgere, så når det ene partiet går opp så går det andre partiet ned, sier Martin Stubban.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er klart at det å være et opposisjonsparti med makt og innflytelse over regjeringen, det har jo vist seg å være ganske gunstig, utdyper Bergh.

SV-lederen vil ikke spekulere i hvorfor andre partier har den oppslutningen de har.

– Jeg tror at flere ser hva vi ønsker å oppnå politisk. Det hadde ikke vært noen SFO-reform med om vi ikke hadde prioritert det i forhandlingene. Det hadde ikke vært å starte opp noen tannhelsereform hvor smilet ikke skal ha noen klasseskille hvis vi ikke hadde prioritert det i forhandlingene. Det hadde ikke vært de grepene for å redusere utslipp på forsvar av natur, sier Bergstø til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo valgresultatene som gir muligheter til en virkelig endring. Jeg gleder meg over at vi både går opp i målinger, at vi også har mange medlemmer, og ønsker enda flere med på laget, legger Bergstø til.

Made with Flourish

Ingen effekt enda

Arbeiderpartiet kommer fra en turbulent sommer hvor skandalene har stått i kø. I forrige uke tok Støre grep og gjorde flere endringer. Selv om det kom inn flere nye statsråder ser det ikke ut til at endringene har hatt umiddelbar effekt.

Ap lekker velgere til både den politiske høyre- og venstresiden. Det skaper utfordringer for Arbeiderpartiets strateger, mener Martin Stubban. Foto: Terje Pedersen / NTB
Ap lekker velgere til både den politiske høyre- og venstresiden. Det skaper utfordringer for Arbeiderpartiets strateger, mener Martin Stubban. Foto: Terje Pedersen / NTB

Partiet går tilbake med 2,2 prosentpoeng til 18 prosent oppslutning i den ferske målingen. Partisekretær Kjersti Stenseng tror endringene ikke har hatt effekt enda.

«Jeg tror dessverre endringene i regjering har blitt overskygget av andre negative saker, så vi har ikke fått uttelling for det ennå. De nye statsrådene er flinke folk, og jeg gleder meg til å se resultatet av arbeidet de akkurat har startet på», skiver Stenseng i en epost til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Stubban peker på det samme og mener at ny kraft fra yngre statsråder kan gi avkastning over tid. I tillegg mener han at skiftene kan være en mulighet for å løfte frem en kandidat til å overta etter Jonas Gahr Støre .

– Det er for tidlig felle en dom over dette. Jeg tror at disse grepene ikke vil gi avkastning før på sikt, og jeg tror heller ikke Støre er så naiv at han tror at Ap kommer til å sprette opp på målingene på grunn av fire nye statsråder, sier Stubban.

Made with Flourish

– Ikke nok tillitt

Bergh understreker at selv om endringene er innenfor målingens feilmargin, er dette er en veldig dårlig måling for Arbeiderpartiet.

Johannes Berg mener at grunnen til at Industri - og Næringspartiet gjør det godt i denne målingen kan være fordi de store partiene er mindre attraktive. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Johannes Berg mener at grunnen til at Industri - og Næringspartiet gjør det godt i denne målingen kan være fordi de store partiene er mindre attraktive. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

– Arbeiderpartiet har hatt utfordringer lenge, delvis med at velgerne kanskje ikke oppfatter at Arbeiderpartiet er det styringspartiet de en gang var, forteller Bergh.

Kjersti Stenseng innrømmer at tallene ikke er hyggelig lesning, men retter samtidig blikket fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Dette er ikke gode tall. Både valget og evalueringen etterpå har vist at vi ikke har nok tillit til vårt politiske prosjekt. Derfor er vårt fokus nå på å levere politikk som trygger folk i en urolig tid. Det skal vi gjøre i regjering, og i programprosessen som skal meisle ut politikken som vi skal gå til valg på i 2025».

Arbeiderpartiet har på de siste fire av seks målingene gjort av Opinion hatt under 20 prosent oppslutning. Martin Stubban understreker at situasjonen er alvorlig for Ap.

– Det som er skummelt er at det å være under 20 prosent på meningsmålingene er blitt den nye normalen for Arbeiderpartiet. Vi har jo nesten vendt oss til det og det sier jo litt om situasjonen, sier Stubban.