Japan fordømmer Russlands atomtrusler – 78 år etter Hiroshima-bomben

Japans statsminister Fumio Kishida fordømmer Russlands trusler om å bruke atomvåpen. Søndag er det 78 år siden Hiroshima ble offer for den første atombomben som er brukt i krig.
Japans statsminister Fumio Kishida fordømmer Russlands trusler om å bruke atomvåpen. Søndag er det 78 år siden Hiroshima ble offer for den første atombomben som er brukt i krig. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japan benyttet årsdagen for atombomben over Hiroshima til å fordømme Russlands trusler om å bruke atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag er det 78 år siden den første atombomben ble sluppet over den japanske byen. Rundt 140.000 mennesker ble drept, mens bomben over Nagasaki tre dager senere kostet 74.000 mennesker livet.

– Som den eneste nasjonen som har blitt utsatt for atomvåpen i krig, vil Japan fortsette å jobbe for en atomfri verden, sa statsminister Fumio Kishida på en minneseremoni i Hiroshima.

– Det er blitt en stadig vanskeligere vei å gå, på grunn av økende splittelse i verdenssamfunnet om atomnedrustning og på grunn av Russlands atomtrusler, sa Kishida og fortsatte:

– I denne situasjonen er det enda viktigere å skape internasjonal fremdrift for å realiserer målet om en atomfri verden. Ødeleggelsene i Hiroshima og Nagasaki må aldri bli gjentatt.

Også FNs generalsekretær kom med lignende uttalelser i forbindelse med årsdagen i Hiroshima.

– Noen land rasler ansvarsløst med atomsablene igjen, og truer med å bruke disse utslettelsesvåpnene. Stilt overfor disse truslene, må verdenssamfunnet stå samlet. Enhver bruk av atomvåpen er uakseptabel, sier Antonie Guterres.