Støtten til Noah fjernes i statsbudsjettet

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) opplyser at støtten til Noah kuttes i regjeringens forslag til statsbudsjett.
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) opplyser at støtten til Noah kuttes i regjeringens forslag til statsbudsjett. Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen foreslår å kutte all støtte til dyrevernorganisasjonen Noah i statsbudsjettet for 2023.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var ingen ambisjon om å kutte støtten helt til null, men i et stramt budsjettår har jeg prioritert medlemsorganisasjoner. Noah er ikke en medlemsorganisasjon, derfor har jeg valgt å gjøre dette, sier landbruksminister Sandra Borch (Sp) til VG.

I det forrige statsbudsjettet var det satt av 730.000 kroner til organisasjonen.

Kåret Senterpartiet til vesting

Senterpartiet og Noah har vært uenige i mange saker, blant annet om ulvejakt, pelsdyrnæringen og dyrevelferd. Foran stortingsvalget i fjor ble Senterpartiet kåret av Noah til partiet med dårligst dyrevernspolitikk. Borch avviser at dette har noe å si for at organisasjonen mister støtten.

– Overhodet ikke. Dette er beinhard prioritering. Det er veldig mange frivillige organisasjoner som har fått kuttet støtten. Da er det Noah som har måttet ryke, sier hun.

Noah: – En straff

Faglig leder i Noah, Siri Martinsen, sier hun er sjokkert over kuttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette må jeg se på som en klar politisk handling – en straff for at man kjemper for dyr og naturmangfold. Det er direkte uverdig, var Martinsens første reaksjon.

I en pressemelding torsdag formiddag uttdyper hun:

- Noah er en klar og effektiv stemme både for dyrs rettigheter og naturmangfold. Vi har bidratt sterkt til å få slutt på pelsdyroppdrett og eksotiske dyr i sirkus. Vi fremmer plantebasert mat av hensyn til dyr og natur – noe som blir stadig mer populært i Norge. Og ikke minst kjemper vi for de truede rovdyrene, hvor vi nettopp har vunnet en viktig seier for ulvene i lagmannsretten. Alt dette er saker hvor Senterpartiet har stått på motsatt side og motsatt seg vern av både dyr og natur.

Og:

– Det er gjennomsiktig og åpenbart at kuttet av støtten handler om å kneble en skarp kritiker.

Siri Martinsen mener Arbeiderpartiet overlater til Senterpartiet å bruke statsstøtten som en privat belønnings- og straffeordning.

«Noah er sjokkert over at Arbeiderpartiet lar Senterpartiet ødelegge tilliten til ordningen, og omgjøre den til et politisk verktøy for å kneble kritikere», heter det i pressemeldingen.