Jens Stoltenberg blir Norges nye sentralbanksjef

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterer Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef på en pressekonferanse i Marmorhallen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterer Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef på en pressekonferanse i Marmorhallen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jens Stoltenberg (62) tar over for Øystein Olsen som Norges sentralbanksjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har stor respekt for den viktige rollen Norges Bank har i det norske samfunnet, samt de mange svært viktige menneskene som jobber der, sa Stoltenberg på videolink fra Brussel.

– Jeg søkte på jobben fordi jeg gjerne vil være med på å løse bankens samfunnsoppdrag, sa han videre.

Den formelle utnevnelsen ble gjort i statsråd fredag.

Jens Stoltenberg har tidligere gjort det klart at han ikke vil kunne tiltre stillingen før hans periode i NATO utløper 1. oktober.

– Jeg er takknemlig for tilliten og gleder meg til å ta fatt på jobben, fortalte Stoltenberg.

Vedum: Stoltenberg samlet sett er best kvalifisert

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier han var opptatt av å velge den som samlet sett er best kvalifisert til rollen som ny sentralbanksjef for Norge.

– Stoltenberg har lang erfaring med å jobbe sammen med flinke folk, og han er selv en dyktig økonom. Han har vært sentral i utformingen av viktige deler av norsk økonomisk politikk, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oljefondet og kapitalforvaltningen utgjør en stadig større del av virksomheten i Norges Bank. Derfor er det avgjørende med solid ledererfaring, bred innsikt i internasjonal utvikling og evne til å fremme gode faglige beslutningsgrunnlag.

– I Stoltenberg finner vi alle disse egenskapene, sier Vedum.

Forberedt på å gjennomføre upopulære rentehevinger

Jens Stoltenberg sier han er forberedt på at han må ta upopulære avgjørelser når han mot slutten av året starter jobben som ny sentralbanksjef.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er forberedt på å ta de beslutningene som er nødvendige å ta på vegne av Norges Bank.

Det sa Stoltenberg da han fredag fikk spørsmål om han var klar for å gjennomføre upopulære rentehevinger når han tiltrer rollen som sentralbanksjef.

– Det er slik at beslutningene i Norges Bank, ikke minst om rente, tas gjennom grundige analyser og omfattende beslutningsprosesser, og det tas av et kollegium av en pengepolitisk komité. Og jeg er helt klar for at det også kan innebære å ta beslutninger som er upopulære.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og det er jeg forberedt på, sier Stoltenberg.

Vil fortsatt pleie vennskapet med Støre

Han viser blant annet til at han har vært oppe i lignende situasjoner tidligere, men likevel har hatt vennskap med mennesker med politiske eller andre posisjoner.

Tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg sammen med sittende statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Støre har beskrevet Stoltenberg som en nær venn. Foto: Annika Byrde / NTB
Tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg sammen med sittende statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Støre har beskrevet Stoltenberg som en nær venn. Foto: Annika Byrde / NTB

– Så jeg har fortsatt tenkt å møte og ha privat omgang med mennesker som har politiske posisjoner, inkludert Jonas Gahr Støre. Men jeg har tenkt å gjøre det på en måte som ikke undergraver tilliten eller integriteten til Norges Bank. Det skal jeg være bevisst på, sier Stoltenberg.

Han legger også vekt på at det i Norges Bank også er veldig grundige beslutningsprosesser i Norges Bank før beslutninger tas.

– Og jeg mener åtte år uten aktiv deltakelse i norsk politikk, i en posisjon som også krever høy grad av integritet i forhold til regjeringer, viser at det er mulig å både ha venner og sosial omgang, men samtidig ivareta den integriteten og uavhengigheten som Norges Bank skal ha, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Motkandidaten blir midlertidig sjef

Ida Wolden Bache blir midlertidig sentralbanksjef fra 1. mars fram til Stoltenberg tiltrer.

– Jeg vet at Norges Bank er i trygge hender når visesentralbanksjef Ida Wolden Bache nå overtar ledelsen fra 1. mars, sier avtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen.

Planen er at Stoltenberg tiltrer rundt 1. desember, men en endelig dato vil ikke bli fastsatt før ved signering av arbeidskontrakten i løpet av kort tid, opplyser regjeringen.

Fullt fokus på Nato frem til 1. oktober

– Jeg ser spesielt fram til å jobbe med visesentralbanksjef Ida Wolden Bache. Hun har en enestående erfaring og kunnskap som har vært til stor nytte for banken, sier Jens Stoltenberg på pressekonferansen der han fredag ble presentert som ny sentralbanksjef.

– Jeg vil som sentralbanksjef være meg svært bevisst integriteten og den særlige uavhengigheten til Norges Bank, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På pressekonferansen understreket Stoltenberg at hans fulle fokus vil være på jobben som generalsekretær i Nato fram til perioden utløper 1. oktober i år. Wolden Bache skal fungere som sentralbanksjef fra 1. mars og fram til Stoltenberg tiltrer.

– Etter 1. oktober er jeg klar for å komme hjem til Norge og ta over som sentralbanksjef innen nyttår.

Han skrøt også av jobben nåværende sentralbanksjef Øystein Olsen har gjort.

– Det er med stor respekt for hans arbeid jeg ser fram til å lede banken videre.

Gratuleres av Olsen

Trygve Slagsvold Vedum understreker at han har vært opptatt av å finne den beste sentralbanksjefen for Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er trygg på at det er Jens Stoltenberg. Kombinasjonen av økonomibakgrunn, samfunnsforståelse og en ledererfaring få i Norge har, gjør ham veldig godt egnet som øverste leder i Norges Bank, en institusjon som forvalter viktige samfunnsoppdrag på vegne av oss alle, sier Vedum (Sp).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øystein Olsen gratulerer Jens Stoltenberg som sin arvtaker.

– På vegne av Norges Bank vil jeg gratulere Jens Stoltenberg med utnevnelsen som ny sentralbanksjef. Jeg kjenner Stoltenberg som en engasjert og dyktig økonom. Jeg er trygg på at han med sin brede erfaring vil fylle rollen på en god måte, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til NTB.

Omdiskutert

Det har vært knyttet stor spenning til hvem som blir Olsens arvtaker, og det er spesielt Stoltenbergs kandidatur som har vært kilde til mye debatt på grunn av hans tidligere jobber som Arbeiderparti-leder og statsminister.

Han har bånd til en rekke av dagens regjeringsmedlemmer, både som tidligere sjef og kollega.

Statsminister Jonas Gahr Støre har sagt at han vil være inhabil i avgjørelsen. Flere partier har varslet at de vil stille spørsmål fra Stortingets kontrollkomité om fredagens utnevnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke inhabil

Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har slått fast at Stoltenberg ikke er inhabil til stillingen som sentralbanksjef.

Lovavdelingen skriver blant annet i sin vurdering at det er vanskelig å se at Stoltenberg i rollen som sentralbanksjef «vil behandle slike saker som vil kunne gi statsminister Støre personlige fordeler, selv om det ikke helt kan utelukkes».

Sentralbanksjefen leder bankens hovedstyre i tillegg til komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet.

Formelt sett har sentralbanksjefen også det daglige ansvaret for bankens forvalting av oljefondet, men denne oppgaven er lagt til oljefondssjefen av hovedstyret.