Trump mener Nobelprisen er rigget mot ham

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president mener han ville fått Nobelprisen for flere ting, om den ikke ble tildelt på et urettferdig grunnlag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var under møtet med den Pakistans statsminister, Imran Khan, at USAs president Donald Trump påstod at Nobels fredspris er rigget mot ham.

Les også: Trump om opprørt Thunberg: – Hun virker lykkelig

Trump har ved flere anledninger ytret at han kunne tenkt seg å motta prisen, slik også hans forgjenger i det Hvite hus, Barack Obama, ble tildelt.

– Jeg ville fått Nobelprisen for en rekke ting, om de hadde tildelt den på et rettferdig grunnlag. Hvilket de ikke gjør , sa presidenten til pressen, skriver Politico.

Enig med Obama

Nettopp det at Obama ble tildelt prisen, tidlig i sin tid som president i USA, var et av argumentene Trump brukte for at også han er verdig en slik utmerkelse.

– Han hadde ikke peiling på hvorfor han fikk prisen, og vet du hva, det er den eneste tingen jeg er enig med ham i, sa Trump.

President Obama ble tildelt sin pris mindre enn ni måneder etter at han tiltrådte i embetet. Denne fikk han for sine ekstraordinære innsats for å styrke de internasjonale diplomatiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I midten av februar sa Trump at Japans statsminister Shinzo Abe nominerte ham til fredsprisen for sin innsats i forhandlingene med Nord-Korea. Ifølge Politico sa Trump den gang at statsminister Abe hadde vist presidenten «det vakreste fem sider lange brevet», som var sent til Nobelkomiteen.

Heller ikke da hadde Trump stor tro på at han ville bli tildelt prisen og sa at han trolig aldri ville få den.

– Men det er ok, sa han.

Statsminister Abe har siden vært taus om han faktisk sendte brevet til komiteen.

– Jeg avstår derfor fra å kommentere, sier Abe, som kom med uttalelsen da han snakket til parlamentet i Japan.

Direktør Olav Njølstad ved Nobel Instituttet sier til ABC Nyheter at de hverken kommenterer nominerte eller arbeidet i forkant av tildelingene.