Senterpartiets Troms-topp med utspill – skaper ny uro om folkeavstemning i Finnmark

NEI TAKK: Leder av Finnmark Sp, stortingsrepresentant Geir Adelsten Iversen, avviser tanken om en ny folkeavstemning om Finnmarks framtid.
NEI TAKK: Leder av Finnmark Sp, stortingsrepresentant Geir Adelsten Iversen, avviser tanken om en ny folkeavstemning om Finnmarks framtid. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiets førstekandidat i Troms, Ivar B. Prestbakmo, mener en ny folkeavstemning om Troms og Finnmark skal skille lag igjen etter tvangssammenslåingen, vil være fornuftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

9. september gikk Senterpartiet til valg i det nye, tvangssammenslåtte storfylket Troms og Finnmark på å splitte opp de to fylkene igjen dersom et nytt stortingflertall i 2021 tillater det.

Nå har det oppstått uro i Finnmark fordi Senterpartiets toppkandidat i Troms, Ivar B. Prestbakmo i avisa Nordlys 11. september gikk inn for å avholde en ny folkeavstemning om de to fylkene skal skille lag eller ikke etter to års tvangsekteskap.

Prestbakmo forsikrer på sin facebookside at Senterpartiets ønske om oppslitting, står fast.

– Vi skal jobbe for oppheving av tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark, ingen trenger å være i tvil om det. I den sammenhengen kan det altså være klokt å vurdere å gjennomføre en folkeavstemning i Troms og Finnmark i sammenheng med Stortingsvalget i 2021, for å styrke saken i sammenheng med Stortingsvalget, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfor ABC Nyheter presiserer Prestbakmo etter at artikkelen ble publisert, at han ikke har foreslått ny folkeavstemning, bare sagt at det ville være fornuftig.

Finnmark Sp: Nei!

«Det handler altså om å skaffe mest mulig uangripelig kraft bak kravet ovenfor Stortinget som er de som faktisk kan oppheve tvangsvedtaket. Så til de som måtte antyde at jeg eller andre i Sp skulle ha endret noe standpunkt eller lignende: Det er selvfølgelig bare tull», understreker Prestbakmo i sitt innlegg.

Det forhindrer ikke uro hos Sp og SV i Finnmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vårt klare standpunkt er at vi har hatt en folkeavstemning, og det holder, slår stortingsrepresentant Geir Adelsten Iversen, leder for Sp i Finmark, fast overfor ABC Nyheter.

– Hva er galt med å avholde en ny folkeavstemning om oppløsning av storfylket før storingsvalget i 2021?

– Det er kort tid siden folkeavstemning. Så hadde vi et valg her i Finnmark hvor vi sa klart at hvis vi blir valgt, vil vi være foregangsparti for å frigi Finnmark fra Troms i 2021 hvis Stortinget tillater det, sier Iversen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

63 av 64 rødgrønne førstekandidater til ordførervervene i Troms og Finnmark, og samtlige rødgrønne fylkesordførerkandidater i Finnmark sier ja til reversering av sammenslåinga av Troms og Finnmark i en spørreundersøkelse gjennomført av For Finnmark og For Troms.

I Troms er tallet 73 av 87 rødgrønne ordførerkandidater i kommunene.

– Absurd omkamp

SV-nestleder og forhenværende stortingsrepresentant fra Finnmark, Kirsti Bergstø, er også krystallklart imot en ny folkeavstemning:

«Valget er over og fylkets folkevalgte har fått en soleklar marsjordre fra våre

velgere. Partiene som har garantert to selvstendige fylker har nærmest radert ut resten», skriver hun i avisa Ságat.

SVs Kirsti Bergstø mener det vil være absurd å avholde en ny folkeavstemming i de nordligste fylkene om sammenslåing. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SVs Kirsti Bergstø mener det vil være absurd å avholde en ny folkeavstemming i de nordligste fylkene om sammenslåing. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Bergstø vil ikke vite av at Troms-politikere skal gjøre som britiske politikere, å forhindre gjennomføringen av Brexit som folket stemte for.

«Ei folkeavstemning til vil jo bli en absurd omkamp på vegne av tilhengerne av tvangssammenslåinga. Det er høyst merkelig om SP og AP går for det», fortsetter Bergstø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet i Troms sluttet seg til Prestbakmos idé om en ny folkeavstemning, men har i ettertid trukket seg fra det, skriver Nordlys.

– Kan undergrave folkemeningen i Finnmark

Også Rødt sier nei til folkeavstemning.

– Vi har hatt en folkeavstemning i Finnmark og vi har flere klare meningsmålinger i Troms. Det nye fylkestinget må bare be om at Stortinget gjør et vedtak om å splitte fylkeskommunen. Det er ikke mer komplisert enn som så, sier Jens Ingvald Olsen til Nordlys.

Leder i organisasjonen For Finnmark, den forhenværende KrF-politikeren Randi Karlstrøm, avviser også en ny folkeavstemning.

Til NRK Finnmark påpeker Karlstrøm at befolkningsgrunnlaget i Troms er mye større enn i Finnmark, og at motstanden i Troms er mindre enn i Finnmark.

– Det kan undergrave den folkeavstemningen som de var med å kjempe fram i 2018, mener hun.

– Man utvanner stemmen og politikken fra Finnmark, advarer Karlstrøm.

Artikkelen er oppdatert med presisering fra Ivar B. Prestbakmo