Alt om valget
Følg valget:

Ivar B. Prestbakmo (Sp) er joker i nord etter lokalvalget

SP-JOKEREN: Ivar B. Prestbakmo er Senterpartiets forhandlingsleder.
SP-JOKEREN: Ivar B. Prestbakmo er Senterpartiets forhandlingsleder. Foto: Lars Åke Andersen/Troms fylkeskommune
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet om Senterpartiet lener seg til høyre eller venstre i tvangssammenslåtte Troms og Finnmark, avgjør fylkets framtid. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet klarte å legge Senterpartiet bak seg i fylkestingsvalget i nord, trass tilbakegang for førstnevnte og framgang for sistnevnte.

Nå avgjøres posisjonene av hvem Senterpartiet vil samarbeide med, og deres førstekandidat Ivar B. Presbakmo vil ikke avklare overfor ABC Nyheter nå hvorvidt partiet vil lene seg til høyre eller venstre.

– Vi skal ha interne runder i dag og i morgen. Vi og Ap har 14 representanter hver i fylkestinget, forteller Prestbakmo.

– Er det tvil om at dere vil samarbeide med Ap?

– Det er ikke usannsynlig, men ikke noe som er hugget i stein. Det handler om hvordan tilliten vi har fått fra velgerne blir best ivaretatt.

Prestbakmo er leder for partiets forhandlingsutvalg, som består av de fire øverste på valglista.

– En folkeavstemning om regionreformen

Senterpartiet har fått med seg Arbeiderpartiet i både Troms og Finnmark på å love å kreve reversering av tvangssammenslåingen av de to fylkene. En reversering kan bli aktuelt hvis rødgrønne partier vinner stortingsvalget om to år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det utløste en rasende kommentar i avisa Nordlys. «Nå opptrer partiet som en politisk kaosrytter. Og i regien finner vi ytterste venstre fløy, med Rødt og gamle Akp-ml'ere bak spakene.», skriver avisens kommentator Tone Angell Jensen om Arbeiderpartiet 7. september.

NILS AARSÆTHER: Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
NILS AARSÆTHER: Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Det er veldig usannsynlig at Sp skulle gå noe annet sted enn til Ap. Dette valget har nærmest blitt en folkeavstemning om regionreform eller ikke. Det er helt åpenbart at motstandere av sammenslåing har et voldsomt overtak, sier Nils Aarsæther til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har bakgrunn som professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, og er nå seniorforsker ved Norse Research. Aarsæther har bakgrunn som Sp-politiker, men står nå på valglista til By- og bygdelista som for første gang blir representert med ett mandat i Tromsø i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktig å ikke sementere ett fylke

Aarsæther påpeker at Sp var større enn Ap på meningsmålingene. Det endte med 27,2 prosent (minus 9 prosentpoeng) til Ap i storfylket og 19,2 (pluss 11,8) til Sp At Sp ikke gikk forbi Ap, forklarer Aarsæther med at sosialdemokratene i siste liten fjernet all tvil om at også de vil arbeide mot tvangssammenslåingen.

– Delingslovens paragraf 8 krever at oppdeling eller sammenslåing av fylker skal initieres fra fylkestinget, noe regjeringen suverent så bort fra da de tvangssammenslo Troms og Finnmark, kommenterer Aarsæther og legger til:

– Det er interessant at regjeringen kunne se bort fra et forhold som er tydelig lovfestet.

– Nå får vi en venteperiode på to år. Det interessante nå er om man gjør irreversible vedtak som gjør det vanskelig å skille de to fylkene, sier forskeren.

Anbefaler parallelle administrasjoner

Troms og Finnmark fylke skal administreres dels fra Tromsø, dels fra det som nå er Finnmarks fylkeshovedstad Vadsø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samler man all administrasjon på ett område på ett sted, er det verre. Det er viktig å ikke fjerne kompetanse på noe felt for de to fylkene dersom de skal skille lag om to år, sier Nils Aarsæther.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tragisk nok har Ap og Sp i fellesskap valgt en divisjonsmodell og avvist en tvillingmodell. Det betyr at to av hovedsektorene skal styres fra Vadsø, to fra Tromsø. Men i praksis tror jeg de kan bygge opp en mest mulig parallell administrasjon, legger han til.

– Finnmark og Troms rammes veldig ulikt. Finnmark rammes mye sterkere. Vadsø har 6000 innbyggere som fylkeshovedstad, Tromsø 76.000. Det sier seg selv at tappingen av kompetanse fra Vadsø blir mye mer merkbar der, sier Aarsæther.

Han frykter at Finnmarks kompetanse vil bli svekket i løpet av to år.

– For eksempel har store deler av Finnmark daglig kontakt med Russland og har opparbeidet kompetanse på det. Men hovedtyngden av regionen vil flytte seg til Tromsø. Når Finnmark blir eget fylke igjen, blir det behov for et gjenreisingsprogram der, sier Nils Aarsæther.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Betydelige faktafeil

I en mail til ABC Nyheter reagerer Ivar B. Presbakmo på det han omtaler som flere «relativt betydelige faktafeil» fremført av professor og seniorforsker Nils Aarsæter. Blant annet reagerer han på at det oppgis feil tall i forbindelse med resultatet av opptellingen for henhodsvis Ap og Sp, som han mener gir et noe annet bilde.

– Dette blir veldig feil og misvisende når fylkesvalgresultatet til fylkestinget er Ap 25 prosent og Sp 24 prosent og 14 hver i fylkestinget, skriver Presbakmo som videre mener det er feil at SP gikk inn for divisjonsmodell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sp stemte for tvillingmodellen i Fellesnemda, det burde og Aarsæter vite.

Presbakmo mener tvangssammenslåingen ikke er eneste sak som har gitt utslag.

– Det er nok å se resultatene i forsvarskommunene Bardu og Målselv der Ap og regjeringens forsvarsforlik har skapt harme og stor støtte til Sp. Det gjelder og utenfor disse to kommunene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp-politikeren mener det formidable resultatet til Senterpartiet i andre deler av spesielt Troms er et utslag av helt andre ting.

– 20 prosent til Sp ved fylkestingsvalget i Harstad har vel så mye med byutvikling og Fremskrittspartiets trenering av Harstadpakken og respons på fylkeskommunens satsing. Og når Sp får 33 prosent ved fylkestingsvalget i Senja kommune handler det vel så mye om nasjonale myndigheter neglisjering av samferdsel, sier Presbakmo som mener det blir for enkelt å peke på bare en sak for å forklare valget i hele Troms og Finnmark.