Alt om valget
Følg valget:

Det nye storfylket Troms og Finnmark kan bli sprengt i to i 2021

SKILSMISSE: Partilederne Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum, Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes (ikke på bildet), her under TV2s partilederdebatt 4. september, gir tommelen opp for å oppløse tvangssammenslåtte fylker som selv ønsker det. I Finnmark og Troms er den saken klar.
SKILSMISSE: Partilederne Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum, Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes (ikke på bildet), her under TV2s partilederdebatt 4. september, gir tommelen opp for å oppløse tvangssammenslåtte fylker som selv ønsker det. I Finnmark og Troms er den saken klar. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom det blir rødgrønt flertall i fylket og etter Stortingsvalget i 2021, ligger det an til skilsmisse for tvangssammenslåtte Troms og Finnmark. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

63 av 64 rødgrønne førstekandidater til ordførervervene i Troms og Finnmark, og samtlige rødgrønne fylkesordførerkandidater i Finnmark sier ja til reversering av sammenslåinga av Troms og Finnmark.

I Troms er tallet 73 av 87 rødgrønne ordførerkandidater i kommunene.

Det går fram av en spørreundersøkelse organisasjonene ForFinnmark og ForTroms har gjennomført blant kandidatene fra Ap, SV, Sp, Rødt og MDG, med frist for svar 3. september.

– Tallene viser en overveldende politisk motstand i Finnmark mot sammenslåing av Troms og Finnmark og er en lovnad de må holde overfor velgerne hvis de får posisjoner de neste 4 årene.

Det sier Randi Karlstrøm, leder i ForFinnmark, i en pressemelding.

Og dersom det ikke skjer en revolusjon i løpet av helga, ser det ut til at det nye tvangssammenslåtte storfylket Troms og Finnmark blir rødgrønt etter lokalvalgene 9. september.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre åpner for reversering

– Jeg tror at lovnaden om reversering vil påvirke folk som går til valg mandag, og at de som stemmer også husker etter valget hvem som sa hva i denne saken, fortsetter Karlstrøm.

– Vi i Troms har et mer avslappet forhold, men vi konstaterer at våre venner i Finnmark slåss for livet for å beholde sine demokratiske organer, sier Bjørn Willumsen som er styremedlem i ForTroms til ABC Nyheter.

– Alle gallupene viser at disse folkene får makta i Fylkestinget, sier Willumsen, som ikke har sett maken til folkelig engasjement siden EU-kampen i 1994.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For at en skilsmisse skal bli aktuelt, må imidlertid Stortinget som blir valgt i 2021, gå inn for det.

Arbeiderpartiet sentralt har etter nøling, falt ned på å si ja til oppløsning av tvangssammenslåtte fylker dersom de selv ønsker det.

Det blir etter alle solemerker å dømme tilfelle i vårt nordligste storfylke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I begynnelsen av juni satte Senterpartiets Per Olaf Lundteigen kniven på strupen på Arbeiderpartiet i striden om Finnmarks framtid.

Måneden etter åpnet Jonas Gahr Støre for en reversering.

Spenning om Ap i Viken

Mens Troms og Finnmark blir desidert største fylke etter areal, blir «monsterfylket» Viken, der Akershus, Buskerud og Østfold blir tvangssammenslått av Solbergregjeringen, størst i befolkning, med 1,2 millioner innbyggere.

Her går Senterpartiet, som på meningsmålinger vil komme på vippen som 3. største parti etter jevnstore Arbeiderpartiet og Høyre, inn for å oppløse Viken.

– Jeg er overrasket over at tvangssammenslåing av Viken har gått så mye under radaren, sier Senterpartiets listetopp der, nestleder Anne Beathe Tvinnereim, til ABC Nyheter.

– Vi kommer på vippen. Og vårt hovedkrav i forhandlinger er at vi skal gå inn for å oppløse Viken igjen, sier Tvinnereim.

Arbeiderpartiet var imot tvangssammenslåingen. Men Tvinnereim venter fortsatt på hva deres listetopp Tonje Brenna sier til en skilsmisse. De øvrige rødgrønne partiene går inn for å splitte storfylket opp igjen.